Slováci a Poliaci sa spojili v boji za zdravé lesy

NETKY.SK • 12 Apríl 2019, 09:41 • 2 min
Slováci a Poliaci sa spojili v boji za zdravé lesy

BANSKÁ BYSTRICA - Štátny podnik Lesy SR, v spolupráci s Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom – Výskumným ústavom trávnych porastov a horského poľnohospodárstva a poľskými vedeckými kapacitami z Poľnohospodárskej univerzity v Krakove, sa rozhodli spoločne zachraňovať lesy. Pustili sa do revitalizácie horských ekosystémov.

slovakia

left justify in out

Projekt, ktorého cieľom je obnoviť, ochrániť a zachovať biodiverzitu ekosystémov na území Karpát podporil Program spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko. Na vybraných plochách Žilinského a Prešovského kraja sa v rámci neho pokúsia o trvalo udržateľné obhospodarovanie horských ekosystémov. Na realizáciu je k dispozícii 594 387 eur.

 

img

 

Napriek tomu, že hranice rozdeľujú dva štáty, príroda by mala tvoriť jeden harmonický celok, a práve o to ide. Je potrebné zachovať tu ekologické väzby, no i zabrániť prieniky invazívnych a nepôvodných druhov. „Som veľmi rád, že v rámci tohto projektu budeme môcť začať s obnovou horských lúčnych spoločenstiev v štátnom podniku Lesy SR v partnerstve s poľskými vedeckými kapacitami a s monitoringom slovenských partnerov pôsobiacich v oblasti výskumu," uviedol výrobno-technický riaditeľ Lesy SR Miroslav Skladaný.

 

img

 

Tým, že sa v súčasnosti upúšťa od tradičného využívania hôr a lesov, tieto miesta pozvoľna zarastajú invazívnymi rastlinami a biodiverzita je čoraz menšia. Podľa informácií Lesov SR sa preto na začiatku vykoná odber vzoriek fytomasy, stanoví sa obsah živín a výživnej hodnoty trávneho porastu, odoberú sa pôdne vzorky a zistí sa úroda sušiny trávneho porastu. V rámci monitoringu zveri sa vykoná odber vzoriek biologického materiálu stálej srnčej zveri za účelom zistenia jej zdravotnej kondície a výskytu ťažkých kovov na horských lesných biotopoch. Vykoná sa tiež hydrologický prieskum.

 

Keď budú mať odborníci k dispozícii výsledky týchto meraní a kontrol, budú vedieť, ako ďalej postupovať a príjmu potrebné opatrenia tak, aby lesy udržali zdravé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies