Warholova modrá Marilyn Monroe ide do dražby, jej hodnota sa odhaduje na 200 miliónov USD

NETKY.SK • 22 Marec 2022, 08:15 • 2 min
Warholova modrá Marilyn Monroe ide do dražby, jej hodnota sa odhaduje na 200 miliónov USD

NEW YORK – Aukčná spoločnosť Christie's v pondelok oznámila, že v máji dá do dražby obraz Shot Sage Blue Marilyn od Andyho Warhola z roku 1964. Odhadovanou konečnou sumou približne 200 miliónov dolárov sa môže podľa aukčného domu stať najdrahším umeleckým dielom 20. storočia. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení opisuje Christie's obraz vytvorený technikou sieťotlače s veľkosťou meter krát meter ako „jeden z najvýnimočnejších a najtranscendentnejších existujúcich obrazov“.

 

Riaditeľ oddelenia umenia 20. a 21. storočia v Christie's Alex Rotter dodal: „Marilyn Andyho Warhola je vrcholom amerického popu a prísľubom amerického sna, ktorý v sebe naraz zhmotňuje optimizmus, krehkosť, slávu a ikonickosť.“ Vyhlásil tiež, že obraz považuje spolu so Zrodením Venuše od Sandra Botticelliho, Slečnami z Avignonu od Pabla Picassa a Monou Lisou od Leonarda da Vinciho za najvýznamnejšie maľby všetkých čias.

 

 

Andy Warhol začal pracovať na sieťotlači Marilyn Monroe po jej smrti v auguste 1962. Vyhotovil ju v štyroch rôznofarebných verziách rovnakej veľkosti, ktoré sú známe pod názvom Shots Marilyn. Na obraze, ktorý sa bude v máji dražiť, má Marilyn na pozadí šalviovomodrej farby ružovú tvár, červené pery, žlté vlasy a modré očné tiene. Po jej smrti pred dvoma rokmi namaľoval niekoľko portrétov Monroe nšpirovaných fotografiou k filmu Niagara z roku 1953 od Henryho Hathawaya.

 

 

Aukčná spoločnosť bude obraz dražiť v mene švajčiarskej Nadácie Thomasa a Doris Ammanovcov, pričom celá získaná suma pôjde priamo tejto nadácii, ktorá sa snaží zlepšovať životné podmienky detí na celom svete. Oranžovú verziu Warholovej Marylin sa v roku 1998 podarilo aukčnému domu Sotheby's vydražiť za 17 miliónov dolárov. Andy Warhol bol synom slovenských prisťahovalcov rusínskej národnosti do Spojených štátov z dediny Miková v okrese Stropkov. Narodil sa v roku 1928 v americkom Pittsburghu, zomrel v roku 1987 v New Yorku.

 

Možno vás zaujme: Od spustenia zálohovania sa vyzbieralo 20 miliónov nápojových obalov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies