VšZP neuhradila po kontrolách v systéme 91 mil. eur

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 14:35 • 2 min
VšZP neuhradila po kontrolách v systéme 91 mil. eur

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) odmietla pre zistené nedostatky uhradiť v minulom roku poskytovateľom zdravotnej starostlivosti sumu 104 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Najviac zistení priniesli nepriame kontroly, ktoré robí prostredníctvom informačného systému. V rámci nich neuhradila zdravotnú starostlivosť vrátane liekov za 91 mil. eur. Priamo v ambulanciách a zariadeniach urobila VšZP 6 995 kontrol s finančným dopadom vyše 13 mil. eur. "Táto zdravotná starostlivosť nespĺňala literu zákona, čiže nespĺňala tie podmienky, ktoré hovoria, že má byť zdravotná starostlivosť hradená z verejného zdravotného poistenia" uviedla na margo kontrol vedúca odboru zdravotného a revízneho VšZP Beáta Havelková.

 

V rámci revízie už uhradenej zdravotnej starostlivosti si VšZP posvietila na poskytovateľov 1 167-krát, zistila pri tom 685 závažných porušení, za ktoré rozdávala sankcie. Generálny riaditeľ štátnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai podotýka, že pred dvoma rokmi si s poskytovateľmi stanovili jasné pravidlá pri uplatňovaní pokút. "Keď v roku 2013 boli sankcie boli vo výške 9 685 eur, za rok 2014 sankcie predstavujú príjem poisťovne 282 tis. eur," uviedol Forai. Najčastejšími pochybeniami, za ktoré ukladali finančné postihy, boli napríklad tie, že zápis v zdravotnej dokumentácii poistenca neobsahoval zákonom stanovené náležitosti, alebo sa zápis nezhodoval s vykázanou zdravotnou starostlivosťou, za ktorú si lekár účtoval úhradu, prípadne sa v zdravotnej dokumentácií nenachádzal informovaný súhlas pacienta. "Alebo sa vykázali výkony zdravotnej starostlivosti a predpísali sa lieky až po smrti poistenca," dodal Forai.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies