Nemecku v nasledujúcich desaťročiach hrozí prudký úbytok pracovnej sily

NETKY.SK • 5 Máj 2023, 20:00 • 2 min
Nemecku v nasledujúcich desaťročiach hrozí prudký úbytok pracovnej sily

NORIMBERG - Nemecko bude v nasledujúcich desaťročiach čeliť výraznému úbytku dostupnej pracovnej sily. Norimberský Inštitút pre výskum zamestnanosti v piatok varoval, že do roku 2060 sa potenciál zárobkovo činných osôb môže znížiť až o takmer 12 %.

slovakia

left justify in out

Inštitút vo svojich projekciách zohľadnil rôzne faktory vrátane demografických zmien, pôrodnosti, alebo imigrácie a emigrácie. V horizonte prognózy by malo výrazne klesnúť prisťahovalectvo z krajín EÚ ako Poľsko alebo Rumunsko. Za poslednú dekádu z regiónu do Nemecka prichádzalo každý rok v priemere asi 900.000 ľudí, v roku 2060 by to už malo byť iba 600.000.

 

Z krajín mimo EÚ by mala v rovnakom období miera prisťahovalectva naopak vzrásť, zo súčasných 240.000 na približne 500.000. Zároveň sa ale zvýši emigrácia, zo súčasných 750.000 na jeden milión. Aj v dôsledku toho bude v roku 2060 žiť v Nemecku iba 72,6 milióna ľudí, teda približne o desať miliónov menej ako dnes. K demografickej zmene by mal výraznou mierou prispieť očakávaný prudký pokles prisťahovalectva z EÚ. Dôvodom sú na jednej strane zlepšujúce sa životné podmienky v krajinách pôvodu, ktoré ale môžu čeliť ešte nepriaznivejším demografickým trendom ako Nemecko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies