Lavrov: „Vinu za prerušenie mierových rokovaní nesie Ukrajina, ich obnovenie nezáleží od nás."

NETKY.SK • 25 Júl 2022, 06:00 • 2 min
Lavrov: „Vinu za prerušenie mierových rokovaní nesie Ukrajina, ich obnovenie nezáleží od nás."

KÁHIRA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov rokoval v nedeľu v Káhire s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a so svojím rezortným kolegom Sámihom Šukrím.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa stretol aj s generálnym tajomníkom Ligy arabských štátov Ahmadom Abúlom Ghajtom, uviedla agentúra AP, ktorá sa odvolala na ruský web RT. 

 

Na spoločnej tlačovej konferencii so Šukrím Lavrov uviedol, že s egyptskými predstaviteľmi diskutoval o ruskej "vojenskej operácii" na Ukrajine. Zástupcovia Egypta na rokovaniach vyzvali na "politické a diplomatické" riešenie tohto vojnového konfliktu.


„Ukrajinské vedenie, od prezidenta až po jeho nespočetných poradcov, neustále tvrdí, že žiadne rokovania nebudú, kým Ukrajina neporazí Rusko na bojisku," uviedol Lavrov vo svojom vyhlásení. 

 

Z domácej politiky: Petter Pellegrini: „Ľudia pomaly nemajú čo jesť, nie je čas na hádky." V čom sa zhodol s Borisom Kollárom?

 

img


AP dodala, že po sobotňajšom útoku na ukrajinský prístav Odesa nateraz nie je jasné, ako to ovplyvní plány na obnovenie prepravy ukrajinského obilia po mori v bezpečných koridoroch z ukrajinských čiernomorských prístavov. Lavrov v Káhire informoval, že ruskí vývozcovia obilia sú odhodlaní plniť svoje záväzky v nadväznosti na dve dohody sprostredkované OSN a Tureckom, ktoré podpísali Moskva a Kyjev s cieľom odblokovať dodávky obilia z ukrajinských prístavov.

 

Egypt je prvou zastávkou Sergeja Lavrova počas jeho cesty po Afrike, kde navštívi aj Etiópiu, Ugandu a Konžskú demokratickú republiku. AP dodala, že Lavrovove rokovania v Káhire sa konajú v situácii, keď sa Rusko snaží prelomiť diplomatickú izoláciu a sankcie Západu uvalené v reakcii na inváziu ruskej armády na Ukrajinu.

 

Reakcia Zelenského na Odesu: Zelenskyj: Aj včerajšok ukázal, aké nevyhnutné sú pre nás nové dodávky zbraní

 

img

 

Egypt sa zatiaľ nepostavil na stranu Ruska vo vojne na Ukrajine, keďže udržiava úzke vzťahy s Moskvou aj so Západom. Egypt však tiež patrí medzi najväčších dovozcov pšenice na svete, najmä z Ruska a Ukrajiny. Sisí sa minulý týždeň vrátil z trojdňovej návštevy Srbska, ktoré sa nepripojilo k západným sankciám voči Rusku a napriek vojne na Ukrajine aj naďalej udržiava s Moskvou priateľské vzťahy.

Neviete čo cez víkend?: VIDEO Tento víkend je pomaly za nami, my však máme pre vás super tip na ten ďalší. Festival Kulturák je tu!
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies