Egyptológovia objavili pri Káhire možno najstaršiu a najzachovalejšiu múmiu

NETKY.SK • 28 Január 2023, 11:00 • 2 min
Egyptológovia objavili pri Káhire možno najstaršiu a najzachovalejšiu múmiu

KÁHIRA - Egyptológovia odkryli neďaleko Káhiry faraónsku hrobku, pričom v nej objavili múmiu, ktorá by mohla byť vôbec najstaršou a najzachovalejšou, aká sa dosiaľ v Egypte našla. Povedal to vo štvrtok vedúci archeologického tímu Záhí Hawás, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

Múmiu starú asi 4300 rokov objavili podľa jeho slov na dne 15-metrovej šachty v nedávno odkrytej skupine hrobiek piatej a šiestej dynastie faraónov nájdených neďaleko Džoserovej stupňovitej pyramídy pri Sakkáre. Múmia muža menom Hekašepes bola uložená v zapečatenom vápencovom sarkofágu. "Táto múmia by mohla byť najstaršou a najkompletnejšou múmiou dosiaľ nájdenou v Egypte," dodal Hawás, ktorý bol v minulosti egyptským ministrom pre pamiatky.

 

img

 

Medzi objavenými hrobkami bola aj jedna patriaca Chnumdžedefovi, ktorý dohliadal na aristokraciu i úradníkov a bol tiež kňazom počas vlády Venisa, posledného panovníka piatej dynastie faraónov. Vyzdobená je výjavmi z každodenného života. Ďalšia z nájdených hrobiek zase patrila Merimu, "strážcovi tajomstiev a pobočníkovi veľkého vodcu paláca". Egyptológovia objavili aj množstvo sôch vrátane jednej znázorňujúcej muža s manželkou a niekoľkými služobníkmi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies