ZDRAVIE Koža v zime. Odborníci radia, ako sa o ňu starať

NETKY.SK • 18 December 2021, 07:00 • 2 min
ZDRAVIE Koža v zime. Odborníci radia, ako sa o ňu starať

Koža je najväčší orgán ľudského tela. Medzi jej hlavné úlohy patrí najmä ochranná funkcia. Aby sme zistili, doslova na vlastnej koži, čo jej osoží a čo nie, vybrali sme sa až za tromi odborníkmi.

slovakia

left justify in out

Mudr. Alexandra Novotná - Rozborilová radí používať v zime krémy s mastnejšou textúrou podľa typu kože. Akcentuje tiež možnosť zbaviť sa hyperpigmentácií, či cievok lasermi v období, keď je v prírode a všeobecne vonku menej slnečného žiarenia. Zima podľa jej slov praje aj esteticko-chirurgickým zákrokom. Viac vo videu.  

 

 

Dermatovenerologička, MUDr. Alena Korenčíková, ktorú sme zastihli v jej ambulancii v piešťanskom Balnea Health Spa, nedá v zime dopustiť na krémy typu w/o, teda voda v oleji, ktoré celkovo premasťujú kožu na celom tele.

 

img

MUDr. Alena Korenčíková

 

 

Pripomína, že v zime je chladnému počasiu vystavená najmä tvár, no suchými a precitlivelými sa zvlášť v čase používania dezinfekcie môžu stať aj ruky. Podľa slov odborníčky nesmieme zabúdať na používanie fotoprotekcie a zvoliť primeraný ochranný faktor. Pre ľudí s kožnými problémami a astmou môžu byť zároveň práve zimné mesiace vhodné na návštevu kúpeľov, vtedy je v ovzduší menej alergénov. Skúsená lekárka tiež varuje pred domácim používaním bieliacich krémov, ktoré môžu byť veľmi nebezpečné.

 

img

 

Suchá a popraskaná koža je ľahkým zdrojom rôznych infekcií.

 

img

 

 

To všetko platí v prípade, že je naša koža zdravá a venujeme jej dostatočnú starostlivosť. Mnoho ľudí však trpí rôznymi kožnými ochoreniami, ktoré liečia najmä v kúpeľoch Smrdáky. Tam sme vyhľadali MUDr. Jána Lidaja.

 

img

MUDr. Ján Lidaj

 

 

Ten nám povedal, že minerálne vody i prírodné bahná (peloidy) svojím stabilným zložením zabezpečovali plnohodnotnú liečbu, ktorá rýchlo dokázala vrátiť a dlho udržať narušené zdravie. Prírodné liečebné kúpele Smrdáky patria medzi najúčinnejšie slovenské kúpele pre liečbu kožných chorôb a u dospelých pacientov aj chorôb pohybového aparátu. Empirické skúsenosti ľudstva s balneoterapiou v sírových a  sírovodíkových vodách sa dostali do svetla posledných poznatkov vedy a konkrétnych účinkov nielen na celý ľudský organizmus, ale i na jednotlivé jeho štruktúry. Koža ako hraničný orgán poskytuje výrazné možnosti sledovania nielen makroskopicky, ale i prostredníctvom imunitných reakcií a celkovej adaptibility organizmu i v súvislosti s vplyvom síry a sírovodíka na hlboké štruktúry, svaly a kĺby.

 

Prírodné zdroje a ich vplyv na liečbu pokožky

V súčasnosti sa v Smrdákoch používajú dva pramene sírovodíkovej vody s nasledovnou balneologickou charakteristikou: prírodná, liečivá, slabo mineralizovaná, hydro-uhličitanovo, chloridouhličitanová, sódna, sírna voda so zvýšeným obsahom kyseliny boritej, studená (teplota 13 °C), hypotonická, zásaditá s obsahom sírovodíka cca 600 mg/l vody. Sírovodík priaznivo ovplyvňuje prekrvenie a výživu všetkých zložiek kože.

 

Mohlo by vás zaujímať: ZDRAVIE Kúpeľná liečba na Slovensku v čase lockdownu. Ako funguje?

 

Pre dospelých sa používajú celotelové liečebné kúpele s koncentráciou sírovodíka do 100 mg / 1 liter vody, čiastkové (na ruky, nohy, vlasovú časť hlavy) až 250 mg. Najvhodnejšiu koncentráciu, dobu trvania i teplotu kúpeľa alebo kombináciu s ďalšími liečebnými procedúrami pre každého pacienta urči lekár pri vstupnom vyšetrení s ohľadom na štádium ochorenia i celkový zdravotný stav. Balneoterapeutický vplyv sírovodíkových kúpeľov sa vysvetľuje biochemickým pôsobením sírovodíka na bunkovej úrovni a vplyvom na imunitný systém. Pri komplexnej liečbe sa využíva aj zdroj bahna a slnečné žiarenie. To všetko spolu dáva dobré predpoklady pre úspešnú komplexnú balneoterapeutickú liečbu viacerých kožných ochorení (psoriáza, ekzémy) i ochorení pohybovej sústavy (psoriatická artritída, ochorenia kĺbov a chrbtice), s obdobím remisie podľa odpovedí pacientov pri opakovanej liečbe v priemere na pol až ¾ roka. ale i na celkové preladenie imunitného systému a dlhodobé pretrvávanie zvýšenej odolnosti organizmu i zábranu recidív.

 

img

Kúpele Smrdáky.

 

Kožné indikácie 

 

Dospelí (indikačná skupina X):  Psoriasis vulgaris, generalisata, Dermatitis atopica (Eczema atopicum), Eczema chronicum, professionale, Neurodermitis circumscripta, Pruritus, Prurigo, Ichtyosis,  Sclerodermia circumscripta, Parapsoriasis, Acne vulgaris, indurata, conglobata, Rosacea, Dermatitis rosaceiformis

 

Deti 3-15 r. (indikačná skupina XXX):

Psoriasis vulgaris, Dermatitis atopica, Chronické a recidivujúce ekzémy, Acne vulgaris, indurativa et conglobata, Chronické dermatózy (sklerodermia, prurigo, dermatomyositíza, dermatitis herpetiformis, parapsoriasis, dermatitis seborrhoica)

 

Choroby pohybového ústrojenstva

 

Dospelí (Indikačná skupina VII): Psoriatická artritída, Reumatoidná artritída, Ankylotizujúca spondylartritída (M. Bechterev)

Vertebrogénny algický syndróm, Coxarthrosis, Gonarthrosis.

 

Kontraindikácie: Bronchiálna astma, infekčné choroby, vážne choroby srdca, akútne tromboflebitídy, zápalové reumatické ochorenia v akútnom štádiu, nádorové ochorenia, akútne psychózy, labilný diabetes s opakovanou acidózou, tehotenstvo, závislosť na alkohole a iných návykových látkach, in starostlivosť tretej osoby, epilepsia.

 

img

O kožu sa treba starať celý rok, v zime ju treba hlavne „mastiť“.

 

Liečba detí

 

Od roku 1975 funguje v PLK Smrdáky detská liečebňa s vlastným balneo-rehabilitačným zariadením a základnou školou. Liečia sa tu deti od 3 do 17 rokov, pričom 3- až 6-ročné absolvujú liečenie so sprievodom. Indikovaní na liečbu sú pacienti s atopickou dermatitídou, psoriázou, induratívnym a konglobujúcim akné, ale i pacienti s chronickými neinfekčnými dermatózami – sklerodermiou, chronickým prurigom, dermatomyozitídou, ichtyózou, cirkumskriptnou neurodermitídou, urtikáriou, dermatitis herpetiformis, lichen ruber, parapsoriázou a seboroickou dermatitídou (21). Kúpeľná liečba detí patrí podľa zákona č.220/2013 Z.z. z 26. júna 2013 do kategórie A, to znamená, že zdravotná starostlivosť je plne hradená z verejného zdravotného poistenia a služby sú čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia.  

 

Všetci traja odborníci sa zhodli na tom, že nemenej dôležitá, ako starostlivosť vonkajšia je i správny spánkový režim, pohybový režim a dobrá nálada. Pomôcť môže tiež užívanie vitamínov A, D, C, E a rybieho oleja.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies