Sobotňajšia korunovácia nebude poslednou, britská monarchia pretrvá, tvrdia odborníci

NETKY.SK • 5 Máj 2023, 19:30 • 2 min
Sobotňajšia korunovácia nebude poslednou, britská monarchia pretrvá, tvrdia odborníci

LONDÝN/PRAHA - Britská profesorka Pauline Maclaranová pochybuje, že sobotňajšia korunovácia kráľa Karola III. bude poslednou v histórii Spojeného kráľovstva.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla v rozhovore pre TASR, monarchia pravdepodobne ešte nejaký čas pretrvá aj vďaka následníkovi britského trónu, princovi Williamovi. "William a (jeho manželka) Kate sú stále veľmi populárni, takže budúcnosť je nimi a ich deťmi zjavne zaručená. V Spojenom kráľovstve zatiaľ nie je silné republikánske hnutie," skonštatovala profesorka marketingu a spotrebiteľského správania sa z londýnskej univerzity Royal Holloway a spoluautorka publikácie o britskej monarchii.

 

img

 

Šanca, že Karol III. abdikuje v prospech princa Williama, je podľa nej veľmi malá. Podobný názor má aj Jindřich Forejt, ktorý v rokoch 2004 – 2016 pôsobil ako riaditeľ odboru protokolu kancelárie českého prezidenta. "Je to otázka, ktorú si kladú asi všetci. Britská monarchia je však známa svojou stabilitou a panovníci prisahajú, že budú slúžiť do konca života, takže Karol III. pravdepodobne v prospech Williama neabdikuje," uviedol Forejt. Tiež si myslí, že monarchia tak ľahko neskončí.

 

Ako v tejto súvislosti poznamenal, britská monarchia sa v priebehu stáročí dokázala veľmi dobre, rýchlo a flexibilne prispôsobiť historickým okolnostiam i modernizácii. Hoci rodinný spor po rozhodnutí princa Harryho odhaliť niektoré rodinné tajomstvá v knihe Náhradník poškodil reputáciu kráľovskej rodiny, ľudia sa proti kráľovi neobrátili. Naopak, v súčasnosti v dôsledku toho získal skôr sympatie, podotkla Maclaranová.

 

img

 

Podľa Maclaranovej sa ľudia v Británii tešia na korunovačný víkend a možnosť stretnúť sa s priateľmi. "Mnohí budú, samozrejme, dúfať, že sa zúčastnia na podujatiach, aby boli súčasťou histórie. Mnohým ďalším v skutočnosti na kráľovskej rodine nezáleží, ale sú radi, že majú dovolenku a zámienku na trochu zábavy," priblížila atmosféru v britskej metropole. Čo sa týka budúcnosti monarchie, je známe, že Karol III. má v úmysle znížiť náklady na chod kráľovskej inštitúcie i oficiálny počet členov kráľovskej rodiny. Profesorka sa domnieva, že v budúcnosti môže preto smerovať k menej formálnemu modelu monarchie podobne ako v Škandinávii. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies