Vrtuľníky zvážajú ranených z odľahlých dedín pri epicentre zemetrasenia

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 12:43 • 2 min
Vrtuľníky zvážajú ranených z odľahlých dedín pri epicentre zemetrasenia

KÁTHMANDU - Vrtuľníky dnes križovali oblohu nad vysokými horami v okrese Gorkhá neďaleko epicentra sobotňajšieho zemetrasenia v Nepále, odvážali ranených do nemocníc a privážali núdzové potreby do odľahlých dedín zničených prírodnou katastrofou. Tá si v celom regióne vyžiadala vyše 4400 ľudských životov, pripomenula agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Okolo dnešného poludnia priviezli dva vrtuľníky z dediny Ranačur osem žien, dve z nich si pri hrudi držali bábätká a tretia bola vo vysokom štádiu tehotenstva.
     

"V našej dedine je mnoho ďalších zranených ľudí," povedala Sangita Šresthová, ktorá je tehotná a bola očividne skľúčená, keď vystúpila z helikoptéry. Rýchlo ju obklopili nepálski vojaci a policajti a odviedli do čakajúcej dodávky, ktorá ju mala odviezť do nemocnice.
     

Malé mesto Gorkhá, administratívne a obchodné centrum okresu, sa využíva ako zastávka na medzipristátie. Odtiaľ sa dostávajú záchranári a zásoby do odľahlých obcí, ktoré takisto tragicky postihlo sobotňajšie zemetrasenie. Do niektorých sa dá dostať iba vzdušnou cestou, pretože zosuvy pôdy zatarasili horské cesty.
     

Niektoré ženy, ktoré vystúpili z vrtuľníkov, mali na tvári skrivený výraz a plakali od bolesti. Nedokázali chodiť ani rozprávať - pri zemetrasení utrpeli zranenia a tak prežili tri dni utrpenia.
     

Sita Karkiová sa mykla, keď ju vojaci zdvihli. Zlomené a opuchnuté nohy jej priviazali pramienkami sena k provizórnym nosidlám. Pri zemetrasení na ňu spadol múr.

 


     

Hodinu sa nad hlavami v Gorkhe zbiehali temné mračná a hrozil dážď. Zdvihol sa vietor a potom začalo liať ako z krhly.
     

Geoff Pinnoci zo Svetového potravinového programu OSN riadil konvoj nákladných áut, ktorý smeroval k najhoršie postihnutým oblastiam, keď sa práve spustil lejak. Konvoj uviazol, lebo dážď spôsobil zosuv pôdy, ktorý im zablokoval cestu. Nákladné autá sa zrejme vrátia späť a núdzové potreby zrejme prepravia v stredu vrtuľníkom.
     

Humanitárni pracovníci, ktorí už dorazili na kraj epicentra, uviedli, že celé dediny sa zmenili na trosky.
     

"V niektorých dedinách sa zrútilo 90 percent domov. Sú proste zrovnané so zemou," povedala americká lekárka Rebecca McAteerová, ktorá sa ponáhľala do oblasti zemetrasenia zo vzdialenej nepálskej nemocnice, kde pracovala.
     

Lekárka však hovorila aj o šťastí v nešťastí. Zemetrasenie sa totiž vyskytlo práve v čase - takmer na poludnie - keď väčšina vidiečanov pracuje na poliach. To znamená, že väčšina dedinčanov unikla zraneniam, keď sa rúcali budovy. Zatiaľ je v okrese Gorkhá podľa slov polície 373 potvrdených úmrtí.
     

Väčšinu ranených podľa lekárky tvoria mladí a starší ľudia. Ostatní už dávno dediny opustili a išli si hľadať lepšie platenú prácu.
     

Dôležité je urýchlene dopraviť pomoc tam, kde je potrebná, ale čaká ich aj veľa rekonštrukčných stavebných prác. A tie budú podľa odborníka trvať ešte dlho. "Približne päť rokov. Ľuďom totiž nič nezostalo," povedal inžinier Thomas Meyer, ktorý sprevádzal lekárku.
     

OSN informovala, že uvoľňuje 15 miliónov dolárov zo svojho centrálneho fondu, určeného na núdzovú pomoc pre obete zemetrasení. Peniaze umožnia medzinárodným humanitárnym organizáciám zlepšiť záchranné operácie a poskytovať prístrešia, vodu, zdravotnícke potreby a logistické služby. Uviedol to v pondelok novinárom hovorca OSN Farhan Haq.
     

Nákladné autá vezúce potraviny sú už na ceste k oblastiam mimo najhoršie postihnutého a husto obývaného Údolia Káthmandu. Distribúcia potravín sa tam podľa očakávania začne dnes. 
     

Hovorca OSN povedal, že podľa vládnych údajov postihlo sobotňajšie zemetrasenie približne osem miliónov ľudí v 39 nepálskych okresoch a vyše 1,4 milióna obyvateľov potrebuje potravinovú pomoc - vrátane 750.000 ľudí, ktorí žijú pri epicentre v domoch zlej kvality.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies