Bývalý kancelár Sebastian Kurz prišiel o poslaneckú imunitu

NETKY.SK • 18 November 2021, 19:38 • 2 min
Bývalý kancelár Sebastian Kurz prišiel o poslaneckú imunitu

VIEDEŇ - Politika, ktorého v úrade nahradil Alexander Schallenberg, v súčasnosti vyšetrujú pre podozrenie z korupcie. On však všetky obvinenia odmieta.

slovakia

left justify in out

Bývalý rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz vo štvrtok prišiel o poslaneckú imunitu v súvislosti s vyšetrovaním korupcie. Rozhodol o tom jednohlasne rakúsky parlament, informovala agentúra DPA. Tento krok podporili aj samotný Kurz (35) a jeho strana ÖVP. Spoločne deklarovali, že to pomôže objasniť situáciu.

 

img

 

Špeciálna protikorupčná prokuratúra podozrieva Kurza a niektorých jeho spolupracovníkov zo sprenevery. Kurz zo štátnych peňazí údajne financoval prieskumy verejnej mienky, pomocou ktorých sa dostal do čela strany a neskôr aj vlády. Okrem toho sa údajne dopustil krivej výpovede pred parlamentným výborom pre vyšetrovanie korupčného škandálu Ibiza, do ktorého boli údajne zapletené strany FPÖ a tiež ÖVP. Kurz všetky obvinenia odmieta.

 

Prečítajte si tiež: V rakúskej korupčnej kauze Ibiza figuruje Slovenka. Dnes svedčila proti autorovi videa!

 

Polícia začiatkom októbra vykonala prehliadky v úrade kancelára, v centrále ÖVP aj na ministerstve financií. Kurz – v tom čase ešte kancelár – odmietal odstúpiť. V dôsledku hroziaceho hlasovania o vyslovení nedôvery v parlamente, v ktorom by sa koaliční Zelení zrejme spojili s opozíciou, však Kurz napokon odstúpil z čela vlády. Ostal však predsedom ÖVP a v Národnej rade sa následne stal aj predsedom poslaneckého klubu. Na poste kancelára ho nahradil Alexander Schallenberg. 

 

img

 

Kurz v mladom veku zaznamenal strmý kariérny rast. Ako 27-ročný sa stal ministrom zahraničných vecí a o 4 roky neskôr dokonca spolkovým kancelárom. Jeho 1. funkčné obdobie na čele kabinetu sa skončilo predčasne v roku 2019 v dôsledku obvinení z korupcie v prípade Ibiza voči koaličnému partnerovi FPÖ. V rámci vyšetrovania tohto prípadu polícia neskôr objavila aj písomnú komunikáciu z prostredia ÖVP. To napokon viedlo ku Kurzovmu pádu. 

 

Možno vás zaujme: Nový rakúsky kancelár Schallenberg zdôraznil proeurópsky postoj

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies