"Vojak Islamského štátu" pobodal v nákupnom centre v Minnesote 8 ľudí, zastrelil ho policajt

NETKY.SK • 18 September 2016, 20:03 • 2 min
"Vojak Islamského štátu" pobodal v nákupnom centre v Minnesote 8 ľudí, zastrelil ho policajt

BEJRÚT - Muž, ktorý v sobotu pobodal v nákupnom centre v americkom štáte Minnesota na severe Spojených štátov osem ľudí, bol "vojakom Islamského štátu". Oznámila to dnes tlačová agentúra Islamského štátu (IS) - Rasd.

slovakia

left justify in out

Podľa nej útočník reagoval na výzvy IS vyzývajúce k útokom v krajinách, ktoré sú súčasťou Američanmi vedenej koalície proti Islamskému štátu v Sýrii a Iraku, informovala tlačová agentúra AP.

 

Nie je jasné, či extrémistická skupina útok v nákupnom centre v Minnesote plánovala alebo o ňom aspoň vopred vedela. IS vyzýva k útokom tzv. osamelých vlkov. V minulosti sa už prihlásil k útokom, ktoré jeho vedenie nenaplánovalo, dodala AP.

 

Osem ľudí pobodal v sobotu okolo 20. hodiny muž v uniforme súkromnej bezpečnostnej služby v nákupnom centre Crossroads v St. Cloude, meste s asi 65.000 obyvateľmi, ktoré sa nachádza necelých 100 kilometrov od Minneapolisu. Údajne spomínal Alláha a najmenej jednej obete sa pýtal, či je moslim, kým ho zastrelil policajt, ktorý bol mimo služby.

 

 

 

Všetkých osem napadnutých ľudí ošetrili v nemocnici a až na jedného prepustili do domáceho liečenia, uviedol na tlačovej konferencii šéf polície v meste St. Cloud Blair Andersson. Dodal, že neutrpeli zranenia, ktoré by ich ohrozovali na živote. O hospitalizovanej osobe žiadne podrobnosti nezverejnil.

 

Útočník vyzbrojený nožom útočil na niekoľkých miestach nákupného centra, v chodbách, obchodných prevádzkach i spoločných priestoroch.

 

Šéf polície Andersson odmietol nazvať útok teroristickým činom, povedal, že motív je stále neznámy.

 

Útočníka nemenoval, povedal však, že sa s ním polícia stretla v minulosti už trikrát, prevažne pre porušenie dopravných predpisov. Polícia sa podľa neho nedomnieva, že by mal pri útoku nejakého spolupáchateľa alebo pomocníka.

 

 

 

Hovorca minnesotskej FBI Kyle Loven sa dnes taktiež odmietol vyjadriť k tomu, či sa vyšetrovatelia klonia k názoru, že bol útok v St. Cloude teroristický čin.

 

K útoku v nákupnom centre v Minnesote došlo krátko po výbuchu nálože v New Yorku, ktorý zranil 29 ľudí. Hodiny predtým vybuchla v Seaside Parku v New Jersey trubková bomba. Explodovala krátko pred začatím bežeckých pretekov 5K. Zatiaľ podľa agentúry AP nič nenaznačuje, že by uvedené útoky mali nejakú spojitosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies