Kus amazonského pralesa sa predával na Facebooku, súd nariadil vyšetrovanie

NETKY.SK • 3 Marec 2021, 11:36 • 2 min
Kus amazonského pralesa sa predával na Facebooku, súd nariadil vyšetrovanie

RIO DE JANEIRO – Brazílsky najvyšší súd v utorok nariadil vyšetrovanie predaja pôdy v amazonskom dažďovom pralese, ktoré bolo inzerované na stránkach Marketplace na sociálnej sieti Facebook.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom server BBC News Brasil, ktorý na tento inzerát počas minulého týždňa upozornil. Niektoré ponúkané pozemky sú dokonca v chránených oblastiach a patria k územia, na ktorých sídli domorodé obyvateľstvo

 

Amazónia na predaj

V reportáži BBC News Brasil, ktorú zverejnili v piatok s názvom Amazónia na predaj, reportéri upozornili na desiatky inzerátov, ktoré predávajú časti lesanedávno odlesnené lokality dažďového pralesa.

 

img

 

Sudca najvyššieho súdu Luís Roberto Barroso nariadil vyšetrovanie v rámci inej kauzy. Tá sa týka sťažností rôznych združení domorodého obyvateľstva a niekoľkých politických strán pre nedbanlivosť o ochrane indiánov pred ochorením Covid-19.

 

Územie indiánov

Niektoré z ponúkaných pozemkov inzerovaných na FB sa nachádzajú na území indiánov z kmeňa Uru Eu Wau Wau a podľa Barrosa tam epidemiologickú situáciu výrazne zhoršila práve „prítomnosť votrelcov“, ktorí nezákonným spôsobom zaberajú pôdu v amazonskom pralese.

 

Sudca tiež zdôraznil, že vyšetrovanie sa nemá týkať iba tohto kmeňa, ale všetkých oblastí, kde žije domorodé obyvateľstvo.

 

img

 

Televízia v reportáži tiež upozornila na pokračujúce odlesňovanie amazonského dažďového pralesa.

 

Upozornila, že proti týmto organizovaným skupinám, ktoré devastujú dažďový prales, je veľmi náročné bojovať. Ich záujmy chránia špičkoví právniciväzbami na vplyvných politikov.

 

Prečítajte si tiež: Amazonskému pralesu hrozí neodvratný zánik. Vedci už vedia, kedy oň definitívne prídeme

 

Odlesňovanie pokračuje

Pre odlesňovanie Amazónie sa v posledných rokoch dostal pod obrovský tlak a kritiky brazílsky prezident Jair Bolsonaro.

 

Ten uprednostňuje ekonomické záujmy pred ekologickými, pričom sa nesnaží odlesňovanie “Pľúc Zeme“ zabrániť.

 

img

 

Ostrú kritiku si vlani vyslúžil od francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Amazonský dažďový prales leží zo 60 percent na území Brazílie a zohráva kľúčovú úlohu pri pohlcovaní skleníkových plynov, ktoré sa do značnej miery podieľajú na klimatických zmenách.

 

Je pritom domovom rôznych vzácnych druhov rastlín, živočíchov a ekosystémov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Antarktída je opäť o niečo menšia, odtrhol sa od nej ľadovec o veľkosti Londýna

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona