Svet nevie pochopiť konanie čínskeho veľvyslanca, chodil po chrbtoch malých detí

NETKY.SK • 20 August 2020, 15:57 • 2 min
Svet nevie pochopiť konanie čínskeho veľvyslanca, chodil po chrbtoch malých detí

PEKING - Čína sa v dnešných hodinách zastala svojho veľvyslanca v tichomorskom ostrovnom štáte Kiribati po tom, čo sa objavili fotografie, na ktorých ho vidno kráčať po chrbte miestnych obyvateľov v rámci uvítacej ceremónie.

slovakia

left justify in out

Peking trvá na tom, že ide o miestny kultúrny zvyk."Jednoducho si neviem predstaviť žiaden scenár, pri ktorom by chôdza po chrbte detí bola prijateľným správaním veľvyslanca akejkoľvek krajiny (alebo akéhokoľvek dospelého človeka!)," napísal na sociálnej sieti Twitter americký vojenský atašé pre päť tichomorských ostrovov vrátane Kiribati Constantine Panayiotou

 

 

Iný príspevok zase hovoril o "ľudskom koberci", ktorý tvorilo minimálne 30 detí. Toto je teda obraz krajiny (Čína), ktorá sa snaží o spoločnú budúcnosť pre celú spoločnosť.

 

Kultúrna zvyklosť

Hovorca Ministerstva zahraničných vecí Číny sa veľvyslanca Tchang Sung-kena zastal. Priebeh ceremónie bol podľa ministerstva v réžii samotných obyvateľov ostrova. "Vzhľadom na miestne zvyky veľvyslanec Tchang vyhovel láskavej žiadosti miestnej vlády a ľudí o tradičnú uvítaciu ceremóniu," uviedol hovorca Čao Li-ťien.

 

img

 

Dodal, že rovnako v minulosti vítali aj iných zahraničných predstaviteľov vrátane zástupcu austrálskej vlády v roku 1998. "Pri stretnutiach s tichomorskými krajinami plne rešpektujeme miestne zvyky a kultúru. Keď ste v Ríme, správajte sa ako Rimania," ukončil.

 

"Miestni obyvatelia môžu privítať hostí, ako len chcú. Je o nich známe, že sa riadia mnohými tradičnými zvykmi. Namieste by bolo menej hystérie a viac úcty voči rozmanitosti tichomorských zvykov. Ostrovania majú mať právo na kultúrne sebaurčenie," povedala docentka Austrálskej národnej univerzity Katerina Teaiwaová.

 

img

 

Stred záujmov 

Kiribati je niekdajšia britská kolónia. Skladá sa z troch súostroví rozprestierajúcich sa v Tichom oceáne v oblasti veľkej ako India. Tento štát je strategicky významný pre USA aj Čínu.

 

img

 

Washington sa obáva, že na ostrove vzdialenom len 2000 kilometrov od Havajských ostrovov by Čína mohla umiestniť vojenské zariadenia. Obavy USA vzrástli po tom, čo vlani prezident Kiribati Taneti Maamu rozhodol o nadviazaní užších diplomatických vzťahov s Čínou po 17 rokoch uznávania samostatnosti Taiwanu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies