Očkovanie proti COVID-19 by sa mohlo spustiť v polovici roka 2021

NETKY.SK • 20 Júl 2020, 09:03 • 2 min
Očkovanie proti COVID-19 by sa mohlo spustiť v polovici roka 2021

ŽENEVA - S rozsiahlym očkovaním proti novému typu koronavírusu by sa mohlo začať v polovici budúceho roka. Uviedla to hlavná vedecká pracovníčka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

slovakia

left justify in out

Niektoré musia zabrať 

Zároveň však vyjadrila opatrný optimizmus ohľadom súčasného stavu výskumu a vývoja očkovacích látok proti koronavírusu.

 

"Máme teraz viac ako 20 kandidátov (na vakcínu) v klinických štúdiách. Dúfame, že aspoň pár z nich bude fungovať. Bola by to veľká smola, keby všetky zlyhali," povedala expertka WHO Soumya Swaminathanová.

 

img

 

Predbežné obdobie nasadenia 

"Takže, ak máme byť veľmi reálni, vidíme rozsiahle nasadenie vakcíny niekedy v polovici roku 2021," povedala s tým, že s istotou to nie je možné predpovedať.

 

Napreduje to rýchlo 

Globálne úsilie o vývoj vakcíny podľa nej postupuje mimoriadne rýchlym tempom. Zdôraznila, že od januára, keď bola zverejnená genetická sekvencia nového vírusu, až po začiatok prvého testovania vyvíjanej očkovacej látky ubehli iba tri mesiace.

 

img

 

Vznik a šírenie 

Nový koronavírus sa prvýkrát objavil v stredočínskom meste Wu-chan koncom minulého roka. Odvtedy sa rozšíril takmer do všetkých kútov sveta, zabil viac ako 600 000 ľudí a infikoval viac ako 14 miliónov. Spojené štáty sú na prvom mieste na svete v počte potvrdených prípadov nákazy koronavírusom.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies