Futbal: Barcelone hrozí od UEFA zákaz účasti v Lige majstrov

NETKY.SK • 23 Marec 2023, 16:3 • 2 min
Futbal: Barcelone hrozí od UEFA zákaz účasti v Lige majstrov

NYON - Španielsky futbalový klub FC Barcelona čelí novej právnej hrozbe zo strany Európskej futbalovej únie (UEFA) vrátane možného zákazu účasti v Lige majstrov.

slovakia

left justify in out

Prokurátori pred dvoma týždňami oficiálne obvinili katalánsky klub z údajnej korupcie, podvodného hospodárenia a falšovania dokumentácie v súvislosti s miliónovými platbami podpredsedovi španielskej rozhodcovskej komisie. UEFA vo štvrtok uviedla, že požiadala disciplinárnych inšpektorov, aby vykonali vyšetrovanie týkajúce sa možného porušenia právneho rámca EUFA zo strany FC Barcelona.

 

Pravidlá Ligy majstrov platné od apríla 2007 umožňujú riadiacemu orgánu vylúčiť zo súťaže tím, ktorý sa podieľal na manipulácii zápasov. Akýkoľvek dôkaz o manipulácii zápasov za uplynulých 16 rokov by mohol viesť k tomu, že UEFA vylúči Barcelonu zo svojich súťaží na jeden rok a začne disciplinárne konanie. Sudca nariadil vyšetrovanie obvinení a prípadom sa zaoberajú prokurátori špecializujúci sa na boj proti korupcii.

 

Proti klubu sa postavila aj španielska vláda, liga aj niekoľko klubov vrátane Realu Madrid. Prezident FC Barcelona Joan Laporta uviedol, že jeho klub sa stal obeťou kampane, ktorej cieľom je poškodiť jeho česť. Zatiaľ neboli zverejnené žiadne dôkazy o tom, že by jednotlivé zápasy boli skutočne ovplyvnené. Kauza sa týka podozrivých platieb vo výške 7,3 milióna eur. Tie v období rokov 2001-2018 katalánsky veľkoklub poukázal na konto spoločnosti niekdajšieho rozhodcu Enriqueza Negreiru. Prokurátori dodali, že toto množstvo nebolo odôvodnené, pretože nebolo predpokladané v stanovách klubu ani schválené valným zhromaždením. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona