Vodná hladina na tokoch Hornádu a Bodrogu sa po búrkach ustálila

NETKY.SK • 20 Júl 2023, 09:15 • 2 min
Vodná hladina na tokoch Hornádu a Bodrogu sa po búrkach ustálila

BRATISLAVA/PREŠOV - Na sledovaných vodných tokoch v povodí Hornádu a Bodrogu na východe Slovenska sa po stredajších (19. 7.) búrkach vodná hladina ustálila.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák s tým, že na miestach s búrkovou činnosťou je možnosť lokálneho vzostupu, predovšetkým na malých tokoch. "V stredu v popoludňajších hodinách sa v strednej a severnej časti povodia Bodrogu vyskytli búrky sprevádzané silnými lejakmi, ktoré mali za následok prechodný lokálny vzostup vodných hladín. Starosta obce Zborov v okrese Bardejov vyhlásil na toku Kamenec a prítokoch na území obce III. stupeň povodňovej aktivity," priblížil Bocák.

 

 

Vplyvom intenzívnych zrážok došlo k náhlemu vzostupu vodnej hladiny, povodeň spôsobovala aj voda z povrchového odtoku. Hovorca dodal, že aj starostovia obcí Tovarné a Sedliská v okrese Vranov nad Topľou vyhlásili na vodných tokoch vo svojich katastroch III. stupeň povodňovej aktivity. "Vplyvom intenzívnych zrážok tam dochádzalo k vzostupom vodných hladín s pomiestnym vybrežovaním vody z korýt a taktiež vplyvom povrchového odtoku vody," priblížil. Vo večerných a v nočných hodinách sa hydrologická situácia v povodí Bodrogu ustálila. Bocák doplnil, že pre intenzívne zrážky a tendenciu stúpajúcej hladiny vody v korytách vyhlásil starosta obce Topoľovka v okrese Humenné II. stupeň povodňovej aktivity na Ondavke, Topoľovskom potoku a prítokoch. "Lokálne záplavy, ktoré sa vyskytli, boli spôsobené prevažne vnútornými vodami, a teda stečením vody z okolitého prostredia spolu s pôdou a podobne," dodal na záver.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Východ Slovenska v stredu podvečer zasiahli intenzívne búrky, ktoré spôsobili škody vo viacerých obciach. Okresný úrad Sobrance dokonca vyhlásil mimoriadnu situáciu. Búrka so silným nárazovým vetrom spôsobila škody napríklad aj v Strážskom v okrese Michalovce, mesto bolo dočasne nepriechodné. V súvislosti s poveternostnou situáciou zasahovali profesionálni hasiči v Prešovskom kraji celkom desaťkrát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies