Hrozí likvidácia doplnkového dôchodkového sporenia?

NETKY.SK • 27 September 2021, 12:46 • 2 min
Hrozí likvidácia doplnkového dôchodkového sporenia?

Minister Krajniak chce zmeniť tretí pilier. Návrh zákona, ktorým sa má tento nový penzijný produkt zaviesť, považuje Asociácia doplnkových dôchodkových spoločností za úplnú likvidáciu doplnkového dôchodkového sporenia na Slovensku a znevýhodnenie viac ako 790-tisíc účastníkov, ktorí si v systéme aktuálne sporia.

slovakia

left justify in out

Nový osobný dôchodkový produkt by mal byť doplnkom k doplnkovému dôchodkovému sporeniu, a nie jeho náhradou. Ministerstvu práce a sociálnych vecí to počas pripomienkového konania odkázala Asociácia doplnkových dôchodkových spoločností (ADDS). Návrh zákona, ktorým sa má tento nový penzijný produkt zaviesť, považuje asociácia za úplnú likvidáciu doplnkového dôchodkového sporenia na Slovensku a znevýhodnenie viac ako 790-tisíc účastníkov, ktorí si v systéme aktuálne sporia.

 

img

 

Čo je cieľ rezortu?

Keďže tretí pilier  je čoraz menej atraktívny a zaujímavý a čoraz menej využívaný, Slováci kladú väčší dôraz na druhý pilier, v ktorom rozkladajú svoje peniaze častokrát nesprávne. Minister práce Milan Krajniak sa teda rozhodol pripraviť novelu tretieho dôchodkového piliera, ktorý v minulosti spopularizoval napríklad stavebné sporenie.

 

img

 

Aké zmeny by mali nastať?

Možnosti sporenia v treťom doplnkovom dôchodkovom pilieri by sa mali od roku 2023 rozšíriť. Nový osobný dôchodkový produkt by mali popri doplnkových dôchodkových spoločnostiach ponúkať aj dôchodkové správcovské spoločnosti, obchodníci s cennými papiermi, správcovské spoločnosti, banky a poisťovne. Na nový osobný dôchodkový produkt má prispievať nielen zamestnanec a zamestnávateľ, ale aj štát.

 

Súvisiaci článok: Rezort práce sľubuje sporiteľom vyššie výnosy v 3. dôchodkovom pilieri

 

Štátna dôchodková prémia 
Štátna dôchodková prémia by dosahovala 60 eur ročne, ak ročné príspevky sporiteľa dosiahnu od 180 do 240 eur, na 80 eur ročne by sa zvýšila pri príspevkoch sporiteľa v sume 240 až 300 eur ročne. Ak príspevky sporiteľa dosiahnu viac ako 300 eur ročne, štátna prémia bude v sume 100 eur ročne.

 

img

 

Potencionálne výhody

Rezort práce súčasne zachová existujúcu daňovú úľavu na príspevky zamestnanca v sume 180 eur ročne. Záujem o sporenie v treťom pilieri by malo zvýšiť aj zrušenie platenia zdravotných odvodov z príspevkov zamestnávateľa a súčasne zachovanie príspevku zamestnávateľa ako daňového výdavku do 6 percent hrubej mzdy.

 

Táto reforma sa však skrýva v návrhu zákona o osobnom dôchodkovom produkte, v ktorom sa počíta s tým, že štát bude príspevky do tretieho piliera dotovať. 

 

img

 

Dostávame sa ku kritike ADDS

Cieľom rezortu práce a sociálnych vecí je podľa ADDS motivovať účastníkov tretieho piliera, ktorí majú podpísané účastnícke zmluvy, k podpísaniu dodatkov o osobnom dôchodkovom produkte a pretlačiť tak tento nový produkt do už existujúceho kmeňa v treťom pilieri. „Doplnkové dôchodkové sporenie by zostalo už len ako povinnosť pre platenie zamestnávateľských príspevkov „rizikárom“ a na dopoberanie doplnkových dôchodkov – dobeh systému," upozorňuje asociácia. Návrh zákona dostáva doplnkové dôchodkové spoločnosti podľa ich asociácie do situácie, že bez preorientovania sa na poskytovanie osobného dôchodkového produktu nebudú schopné existencie.

„Za zásadný problém predloženého návrhu považujeme bezpečnosť dôchodkového sporenia pre účastníkov v novo navrhovanom produkte vyplývajúcu z úplnej liberalizácie podmienok pre poskytovanie a poskytovateľov tohto produktu a zároveň absenciu akejkoľvek regulácie samotného produktu," uviedla ADDS.

 

Žiadosť ADDS

Žiada preto prepracovať návrh zákona tak, aby v platnosti zostali časti, ktorými sa umožňuje vykonateľnosť celoeurópskeho dôchodkového produktu a zabezpečuje zvýšená podpora pre detailne regulované produkty tretieho piliera. Nimi sú napríklad doplnkové dôchodkové sporenie a celoeurópsky dôchodkový produkt.

 

Možno vás zaujme: Pozrite si, aké zmeny navrhuje rezort práce v dôchodkovom systéme

 

V čom je chyba?

V návrhu zákona asociácii chýbajú požiadavky na reguláciu daného dôchodkového produktu po investičnej stránke. „Návrh zákona popiera princíp ochrany drobného sporiteľa (investora), ktorý je v súčasnosti zakotvený v zákone o doplnkovom dôchodkovom sporení," dodáva ADDS.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona