REPORTÁŽ: Postavenie novinárov by sa malo na Slovensku posilniť

NETKY.SK • 21 Apríl 2020, 17:13 • 2 min
REPORTÁŽ: Postavenie novinárov by sa malo na Slovensku posilniť

BRATISLAVA - Predseda výboru Národnej rady SR (NR SR) pre kultúru a médiá Kristián Čekovský a ministerka kultúry Natália Milánová (obaja OĽaNO) sľubujú posilnenie postavenia verejnoprávnych médií, novinárov či boj proti hoaxom a dezinformáciám.

slovakia

left justify in out

 

Celkovo sa jedná o pokles

Čekovský to uviedol na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní výboru, na ktorom sa zúčastnila aj ministerka kultúry. Slovensko sa v rebríčku slobody tlače podľa jeho slov prepadlo z 12. miesta v roku 2016 na 33. v tomto roku. Ako informujú Reportéri bez hraníc, v porovnaní s minulým rokom si však o dve miesta polepšilo.

 

Posilenenie slobody tlače
S ministerkou kultúry preto majú ambíciu prijať také opatrenia, aby krajina patrila medzi štáty, ktoré majú najlepšiu slobodu tlače. "Posilníme postavenie novinárov a zvýšime slobodu ich práce. Chceme taktiež bojovať proti hoaxom a dezinformáciám či prísnejšie regulovať sociálne siete. Dôležité je zabezpečiť, aby boli naše verejnoprávne médiá, či už je to RTVS alebo TASR, nezávislé a kvalitné," priblížil Čekovský.

 

img

 

Apolitický predstavitelia vo vedení 

V tejto súvislosti sa preto podľa jeho slov budú zaoberať ich stabilnejším financovaním. "Prehodnotíme taktiež spôsob voľby generálneho riaditeľa RTVS tak, aby bola voľba čo najviac apolitická, teda aby to nebol nominant konkrétnej politickej strany, ale aby to bola voľba odborná so zapojením verejnosti," ozrejmil predseda kultúrneho výboru.

 

Spolupráca s rezortom školstva 

Ministerka kultúry Milanová doplnila, že kultúra na Slovensku musí byť životaschopná, sebavedomá a nezávislá. Medzi hlavné priority, ktoré sú súčasťou aj programového vyhlásenia vlády, zaradila aj podporu kultúrno-kreatívneho priemyslu v regiónoch či podporu knižníc, múzeí a galérií. "Za týmto účelom bude rezort kultúry užšie spolupracovať s ministerstvom školstva," uzavrela ministerka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies