Kadyrov vysiela do "zóny napätia" na juhu Ruska svojich mužov

NETKY.SK • 24 Jún 2023, 17:15 • 2 min
Kadyrov vysiela do "zóny napätia" na juhu Ruska svojich mužov

Groznyj/Moskva - Vodca Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov v sobotu vyhlásil, že v súvislosti so vzburou žoldnierskej Vagnerovej skupiny vysiela svoje jednotky do "zóny napätia". Informovala o tom agentúra AFP. Kadyrov uviedol, že do "zóny napätia" na juhu európskej časti Ruskej federácie boli z Čečenskej republiky vyslaní príslušníci tamojšieho ministerstva obrany a federálnej Národnej gardy.

slovakia

left justify in out

Vo svojom statuse zverejnenom na platforme Telegram Kadyrov - inak aj blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina - napísal: "Vzburu treba potlačiť, a ak budú potrebné tvrdé opatrenia, sme pripravení!" Vo svojej prvej reakcii na eskaláciu sporov medzi Prigožinom a vedením ruského ministerstva obrany Kadyrov označil vzburu vagnerovcov za "ohavnú zradu". Jevgenij Prigožin v piatok večer obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. V reakcii na to prisľúbil, že "zastaví" najvyššie vedenie ruskej armády, pričom vyjadril pripravenosť "ísť na Moskvu". V sobotu ráno sa vagnerovci zmocnili Rostova na Done. Neskôr sa objavili správy, že obsadili niektoré vojenské objekty aj v meste Voronež. Gubernátor Rostovskej oblasti Alexandr Gusev zasa uviedol, že ruská armáda vykonáva v regióne "operačné a bojové aktivity". Putin v televíznom prejave označil Prigožinovo konanie za vlastizradu. Pozorovatelia si všimli, že Putin v prejave ani raz nevyslovil Prigožinovo meno. Očití svedkovia z juhu Ruska v sobotu popoludní na sociálnych sieťach informovali, že smerom na Rostov na Done sa presúva dlhý konvoj vojenskej techniky. Sú v ňom obrnené vozidlá, osobné a vojenské nákladné autá. Vo videu, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach, očití svedkovia tvrdia, že ho natočili neďaleko dediny Matvejev Kurgan. Tá sa nachádza približne 50 kilometrov od Taganrogu. Vzdialenosť z Taganrogu do Rostova na Done po diaľnici je 75 kilometrov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies