Vo východnom Jeruzaleme plánuje vláda ďalšiu výstavbu

NETKY.SK • 30 Október 2013, 10:02 • 2 min
Vo východnom Jeruzaleme plánuje vláda ďalšiu výstavbu

JERUZALEM - Izraelská vláda oznámila plány na výstavbu ďalších 1500 nových bytov vo východnom Jeruzaleme, ktorý chcú Palestínčania za svoje nové hlavné mesto.

slovakia

left justify in out

V stredu o tom informoval armádny rozhlas s tým, že výstavba je naplánovaná v osade Ramat Šlomo. "Premiér Benjamin Netanjahu a minister vnútra Gideon Saar sa dohodli na stavebných plánoch v Jeruzaleme," citoval rozhlas nemenovaného vysokého predstaviteľa. Tendre majú oznámiť "v nasledujúcich mesiacoch" údajne na základe dohody s Palestínčanmi, ktorí považujú izraelskú výstavbu za najväčšiu prekážku mierových rokovaní. Palestínsky líder Mahmúd Abbás o takejto dohode však nič nevie. Izrael oznámil výstavbu vyše 2000 bytových jednotiek na okupovaných územiach aj v auguste a v marci zverejnil plány na výstavbu ďalších 1600 nových domov taktiež v jeruzalemskej osade Ramat Šlomo.

Oznámenie o novej výstavbe prišlo v čase, keď Izrael prepustil ďalších 26 palestínskych väzňov na základe druhej fázy dohody sprostredkovanej USA, ktorá viedla k obnoveniu blízkovýchodných mierových rokovaní. Celkovo židovský štát plánuje prepustiť 104 Palestínčanov v štyroch fázach. Doteraz ich oslobodil 52. 

Izrael je dlhodobo pod paľbou medzinárodnej kritiky za neprestávajúce budovanie obydlí na okupovanom Západom Brehu a vo východnom Jeruzaleme, ktorý má byť hlavným mestom budúceho palestínskeho štátu. Medzinárodné spoločenstvo totiž neuznáva izraelskú kontrolu nad územiami zabratými po vojne v roku 1967. Všetky izraelské stavby na palestínskych územiach za takzvanou zelenou čiarou sú z pohľadu medzinárodného práva ilegálne. Spojené štáty opakovane varovali Izrael, že pokračujúca výstavba na okupovaných územiach marí snahy o mierové riešenie konfliktu s Palestínčanmi. Obe strany sa ešte v júli vo Washingtone dohodli na obnovení vzájomných rokovaní s tým, že do deviatich mesiacov prijmú mierovú dohodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies