Za pád lanovky je zodpovedný prevádzkovateľ, ktorý znefunkčnil núdzové brzdy!

NETKY.SK • 26 Máj 2021, 10:50 • 2 min
Za pád lanovky je zodpovedný prevádzkovateľ, ktorý znefunkčnil núdzové brzdy!

STRESA– V súvislosti s pádom lanovky, pri ktorej zahynulo 14 ľudí, polícia zatkla tri osoby.

slovakia

left justify in out

Úrady vyšetrujúce pád kabínky približne 100 metrov pred výstupnou stanicou na vrchole hory Mottarone, v noci zatkli tri osoby. Ide o zamestnancov spoločnosti, ktorá lanovku prevádzkuje.

 

Prevádzkovateľ zlyhal na celej čiare

Podľa vyšetrovateľov zadržané osoby úmyselne znefunkčnili núdzovú brzdu. Ako uviedla štátna zástupkyňa Olimpia Bossiová sa nechala počuť, že zamestnanci vložili medzi brzdové čeľuste kovovú vidlicu, čo spôsobilo jej nesprávne fungovanie. Informovala o tom agentúra ANSA. Tá prízvukuje, že v takomto režime môže kabínka jazdiť iba na prázdno, bez cestujúcich

 

img

 

Podľa Bossiovej prevádzkovatelia s brzdami manipulovali pre iný problém v tejto konkrétnej kabíne. Problém sa však nepodarilo celkom odstrániť do času, kým bola lanovka po dlhej dobe opäť spustená.

 

„V presvedčení, že sa nosné lano nemôže zlomiť, prevádzkovatelia podstúpili riziko, ktoré sa skončilo tragédiou,“ zhodnotila Bossiová.

 

Doplnila, že zatknutím troch mužov vyšetrovanie ani zďaleka nekončí. Je nevyhnutné objasniť príčinu pretrhnutia oceľového lana. To naposledy kontrolovala špecializovaná firma na konci minulého roka. 

 

Súvisiaci článok: Dôvodom zrútenia lanovky v Taliansku je pravdepodobne pretrhnuté oceľové lano

 

Muži sa ku skutku priznali

V putách skončil konateľ spoločnosti Ferovie del Mottarone, ktorá lanovku prevádzkuje, riaditeľ prevádzky firmy a vedúci zmeny. Ich právny zástupcovia sa zatiaľ k tvrdeniam prokuratúry zatiaľ nevyjadrili.

 

Ako však uviedol veliteľ polície, muži sa pred vyšetrovateľom priznali, že s brzdou manipulovali. Muži čelia podozreniu zo zabitia a neúmyselného zapríčinenia hromadnej nehody

 

Ako ešte v pondelok uviedli vyšetrovatelia a záchranári, práve nefunkčná núdzová brzda výrazne prispela k tragédii, pri ktorej zomrelo 14 ľudí vrátane dvoch detí.

 

img

 

Jediný, kto pád prežil je 5-ročný chlapec, ktorý je vo veľmi vážnom stave. Podľa najnovších informácií ho lekári pomaly prebúdzajú z umelého spánku.

 

Kabínka nabrala pred výstupnou stanicou vysokú rýchlosť a neudržala sa na nosnom lane. Okamžitá zmena rýchlosti výrazne ovplyvnila aj samotný pád. 

 

Kabínka lanovky, ktorá sa týči nad talianskou obcou Stresa, sa zrútila v nedeľu s 15 výletníkmi. Lanovka vedie na vrchol Mottarone, odkiaľ sú krásne vyhliadky. 

 

Prečítajte si tiež: V Taliansku sa zrútila lanovka, úrady hlásia 14 obetí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies