Vo vojenskom stredisku Lešť pribudlo unikátne cvičisko

NETKY.SK • 29 Február 2016, 15:20 • 2 min
Vo vojenskom stredisku Lešť pribudlo unikátne cvičisko

BANSKÁ BYSTRICA - Vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť pribudlo nové taktické cvičisko Omerland.

slovakia

left justify in out

Špecializované výcvikové zariadenie je určené pre najžiadanejší druh výcviku v súčasnosti, ktorým je boj proti terorizmu. Ukážku dobývania budovy obsadenej teroristickou skupinou si dnes prezrel minister obrany Martin Glváč. "V minulosti sme sem, v zmysle uznesenia brannobezpečnostného výboru z roku 2004, investovali nemalé prostriedky. Mali sme aj v programovom vyhlásení vlády, že rozvoj Lešti bude našou prioritou. Dúfam, že aj do budúcnosti bude Lešť prioritou budúcich vlád, lebo je to naozaj jedinečné územie, ktoré treba rozvíjať a o ktoré je aj v zahraničí veľký záujem," povedal. "Ten priestor je taký, že jednotky môžu robiť zásah v zastavanom priestore, kde potrebujú ovládnuť kľúčové objekty. My sa snažíme robiť výcvik komplexný, relevantný tomu, čo zodpovedá súčasnosti. Boj v zastavanom priestore sa stáva dlhodobým trendom, vieme ako dnes bojuje Islamský štát. Potvrdilo to aj nedávne rokovanie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Väčšia časť populácie bude žiť v mestských aglomeráciách, kde sa budú prenášať zásahy proti teroristickým skupinám. Z tohto pohľadu je naše zariadenie unikátne," doplnil zástupca náčelníka generálneho štábu Pavol Macko.


Výcvikový priestor Lešť nie je určený len pre vojenské ozbrojené sily, ale aj pre ostané zložky, ako sú policajti, záchranári, hasiči, väzenská a justičná stráž. Podľa riaditeľa Centra výcviku Lešť Ján Rausu je toto zariadenie využívané na 75 percent domácimi ozbrojenými zložkami a 25 percent pripadá na zahraničné jednotky. "Po prezentácii našich doterajších trenažérov a novej súčasti Omerland máme v tomto roku zo zahraničia až trojnásobný záujem oproti tomu, čo môžeme poskytnúť. Zahraničie oceňuje najmä možnosť robiť výcvik ostrej streľby v budovách, ktorá sa dá málokde na svete realizovať," uviedol. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa rozhodlo o rozšírení výcvikového centra. Do konca augusta roku 2017 tu pribudne ubytovacie zariadenie s kapacitou 700 miest. Investícia bude zahŕňať aj vybudovanie priestorov pre zložky armádneho výskumu a vývoja. Ako na záver pripomenul Glváč, využívanie výcvikového priestoru Lešť zahraničnými ozbrojenými zložkami prinesie aj nemalé finančné prostriedky do štátneho rozpočtu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies