Vo Vlkolínci sa začínajú víkendové prezentácie ľudových remesiel

NETKY.SK • 1 Júl 2023, 08:00 • 2 min
Vo Vlkolínci sa začínajú víkendové prezentácie ľudových remesiel

RUŽOMBEROK - Vo Vlkolínci sa s blížiacim víkendom začína ďalší ročník tradičných víkendových prezentácií "Remeslo má zlaté dno".

slovakia

left justify in out

Remeselníci počas deviatich víkendov v mesiacoch júl a august predstavia návštevníkom svoju prácu. "Ukážky prác remeselníkov vnášajú do pokojnej osady život, ktorý z tejto podhorskej osady postupne mizne. Remeselníci zanechávajú v návštevníkoch pekné spomienky najmä vtedy, ak si so sebou odnesú aj nejaký ich výrobok, ktorý budú používať alebo si s ním skrášlia obydlie," uvádza vedúca oddelenia regionálnej politiky Mestského úradu v Ružomberku Gabriela Demčáková.

 

Remeselníci sú zväčša miestni, z Liptova a blízkej Oravy. "Okoloidúci sa radi pristavia, aby si pozreli na ich prácu, a často to nezostáva len pri pozeraní. Rozhovormi o pracovných postupoch sa niečo nalepí aj na nich. Tým sa povedomie o remeselnej výrobe nenápadne dostáva ďalej," informuje vedúci Informačného centra Ružomberok Milan Kolčák. Vo Vlkolínci sa počas leta budú môcť návštevníci oboznámiť s prácou tkáčky, rezbára, hrnčiara, drotárky a ďalších. Budú vyrábať skôr novodobejšie okrasné predmety než bežné úžitkové, ktoré sa vytvárali v minulosti. Návštevníci si budú môcť s remeselníkmi podiskutovať o ich práci a možno si so sebou aj niečo z ich práce odnesú domov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky.sk
TASR / KB Netky, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies