Rusko reagovalo na vyhostenie troch diplomatov zo Slovenska

NETKY.SK • 11 August 2020, 13:21 • 2 min
Rusko reagovalo na vyhostenie troch diplomatov zo Slovenska

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes komentoval vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska.

slovakia

left justify in out

Ruské MZV bolo prekvapene reakciou USA

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v komentári k vyhosteniu ruských diplomatov zo Slovenska uviedol, že "záležitosť nie je na samotnom Slovensku".

 

"Pokiaľ ide o skutočnosť, že Slovensko je priateľskou krajinou vo vzťahu k Rusku, súhlasím s tým, nikdy sme nemali politické problémy. Myslím si, že záležitosť nie je na samotnom Slovensku," uviedol Lavrov.

 

img

 

Navrhol tiež, že za toto rozhodnutie môžu ďalšie krajiny.

 

"Uviedli ste frázu, že Slovensko je zvrchovaný štát. Dnes som čítal, že hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagusová kladné ohodnotila rozhodnutie slovenských úradov o vyhostení ruských diplomatov. Podľa môjho názoru sa k tejto situácii nevyjadril žiadny iný zahraničný zástupca. Preto urobte záver, kto je zapojený, kto by sa mohol zaujímať o toto rozhodnutie, ktoré zvrchovane Slovensko urobilo vo vzťahu k trom ruským diplomatom," dodal Lavrov.

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí tiež predtým uviedlo, že Moskva bude na vyhostenie reagovať na základe princípu reciprocity.

 

Vyjadrenie Matoviča

Ruské MZV  tak reagovalo na slová predsedu vlády SR Igora Matoviča. Premier dnes uviedol, že Slovensko je zvrchovaným štátom a nie banánová republika, kde sa môžeme vysmievať do tváre diplomatickým pravidlám.

 

"Keď som bol pred niekoľkými dňami informovaný o činnosti niektorých členoch ruskej ambasády či potvrdení zneužitia našich víz na spáchanie zločinu vraždy v Nemecku, som rovnako bez zaváhania vedel, že takéto konanie nemôže zostať bez následkov," dodal Matovič.

 

img

 

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) v pondelok vyhlásilo, že úrady vyhostili troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v Bratislave pre podozrenie zo špionážnej činnosti. Rozhodnutie o vyhostení padlo minulý týždeň a traja diplomati musia SR opustiť v priebehu tohto týždňa.

 

Riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga povedal, že podľa informácií slovenských spravodajských zložiek bola činnosť ruských diplomatov v SR v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

 

Zástupca ruského veľvyslanectva v Bratislave Vladislav Kulikov uviedol, že veľvyslanectvo sa k týmto informáciám nevyjadruje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona