Vo Veternej Porube začínajú nanovo prekrývať skládku TKO

NETKY.SK • 8 August 2023, 16:08 • 2 min
Vo Veternej Porube začínajú nanovo prekrývať skládku TKO

Liptovský Mikuláš-Vďaka opätovnému uzatvoreniu telesa skládky zbavia obyvateľov ekologickej aj finančnej záťaže

slovakia

left justify in out

Kompetentní v mestách a obciach majú, okrem iného, na starosti aj prípravu a realizáciu projektov. S nimi úzko súvisia aj verejné obstarávania na zhotoviteľov diela. Medzi záujemcov sa občas pripletú rôzni profesionáli. Najpodstatnejšou podmienkou pri výberovom konaní na zhotoviteľa projektu je najnižšia cena. A to býva veľký kameň úrazu. Často sa stáva, že nízka cena rovná sa nízka kvalita. Niečo podobné zažili aj vo Veternej Porube. Skládku tuhého komunálneho odpadu musia prekryť odznova. 

 

Zástupcovia liptovskomikulášskej radnice v utorok 8. augusta 2023 odovzdali stavenisko zhotoviteľovi. Z mesta avizujú, že sa tak zbavia ekologickej hrozby aj finančnej záťaže. Práce potrvajú 12 mesiacov. Urobí ich firma, ktorá vzišla z verejného obstarávania. Z radnice avizovali, že odbornosť zabezpečí aj stavebný dozor, aby sa nezopakovalo nesprávne prekrytie z minulého obdobia. Deklarovali, že pochybenie spôsobilo mestu škody v rozsahu približne dvoch miliónov eur.

 

"Vnímame, že v minulosti sa uzatvorenie skládky neurobilo v požadovanej kvalite, doplatili na to nielen obyvatelia mesta. Sme odborne, technologicky a kapacitne pripravení zákazku zrealizovať vo vysokej kvalite, v súlade s podmienkami zmluvy, projektovej dokumentácie a prísnymi požiadavkami ministerstva životného prostredia. Aby tentoraz bola skládka uzatvorená skutočne bezpečne voči životnému prostrediu," povedala konateľka spoločnosti Slovkorekt Petra Pelachová Mičudová.

Zhotoviteľ sa rozhodol stavenisko nepretržite monitorovať kamerovým systémom. Po odovzdaní diela bude v monitorovaní pokračovať aj mesto. Znovuzakrytie skládky uhradí mesto z úveru vo výške dvoch miliónov eur. Získalo ho z Environmentálneho fondu. Jeho prijatie schválili poslanci nového mestského zastupiteľstva ešte v januári tohto roka. Úver bude mesto splácať 20 rokov.

 

O opätovnom prekrytí skládky vo Veternej Porube rozhodla Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP). "V roku 2014 bola skládka neodborne uzatvorená, na čo poukazujú výsledky kontrol SIŽP a prieskumy. Skládka nebola uzavretá v súlade s projektovou dokumentáciou, tesniaca vrstva je preto ako celok nefunkčná a nie je možná jej lokálna oprava. Na celom povrchu musí byť vybudovaná nová funkčná tesniaca vrstva," priblížila hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Čapčíková. Dodala, že nesprávnym prekrytím dochádzalo k infiltrácii zrážkových vôd do telesa skládky, ich následnému znečisteniu a vytekaniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies