Mladí ľudia nevidia budúcnosť na Slovensku, je potrebné to zmeniť

NETKY.SK • 23 Máj 2023, 14:00 • 2 min
Mladí ľudia nevidia budúcnosť na Slovensku, je potrebné to zmeniť

BRATISLAVA - Každý rok študuje v zahraničí asi 30-tisíc mladých ľudí zo Slovenska, a mnohí sa už nikdy nevrátia, upozornil predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Hnutie po sérii debát so stovkami mladých ľudí predstavilo program, ktorým chce tento trend zvrátiť.

slovakia

left justify in out

“Všade, kde sme boli, v Košiciach, v Banskej Bystrici, v Bratislave i v Brne nám mladí ľudia opakovali jedno - niektoré témy už neznesú odklad. Napriek tomu majú pocit, že väčšina politikov a političiek nedostupné bývanie, klimatickú krízu či duševné zdravie prehliada,” uviedla tímlíderka PS pre mladých Tamara Stohlová.

 

Ďalšími kritickými oblasťami sú podľa Stohlovej rovnosť pre všetkých a vzdelávanie. “Absolútnym minimom musí byť napríklad dorovnanie platov pedagógov a pedagogičiek na priemernú úroveň vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ale aj schválenie klimatického zákona. Zároveň potrebujeme systematické zmeny v oblastiach ako je dostupnosť nájomného bývania či starostlivosť o duševné zdravie,” podčiarkla Stohlová.

 

“Mladá generácia si želá Slovensko, ktoré im zabezpečí kvalitný život aj popri štúdiu a možnosť osamostatniť sa od svojich rodičov v čase, keď sa na to budú cítiť. Preto presadzujeme koniec neplatených stáží, prehľadnejšie sociálne štipendiá a študentské pôžičky, ale najmä súbor opatrení pre lepšiu dostupnosť bývania,” vysvetlila expertka PS na sociálne témy Lucia Plaváková.

 

Zo Slovenska každoročne odchádza pätina študentov a študentiek. Ako uviedol predseda PS Šimečka, je to druhé najhoršie číslo v rámci OECD a päťnásobne viac, ako vo vyspelých krajinách. “Ale nemusí to tak zostať, ak z tejto témy urobíme prioritu - nielen táto úradnícka vláda, ale aj všetky, čo po nej budú nasledovať. V PS spravíme všetko preto, aby aj mladí ľudia videli na Slovensku svoju budúcnosť,” zdôraznil predseda PS Šimečka.

 

Šimečka reagoval aj na premiéra Ódora, keď vyzdvihol to, že si tému návratu mladých ľudí na Slovensko dal ako jednu z priorít jeho vlády. “Sme radi, že tento problém si uvedomila aj úradnícka vláda, a premiér Ódor ju považuje za prioritu. Je to totiž problém, ktorý sa nedá ďalej odkladať a úradnícka vláda môže odviesť prácu, na ktorú budúca vláda bude môcť nadviazať,” uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona