AKTUALIZÁCIA: Rokovanie o vydaní Roberta Fica do väzby

NETKY.SK • 28 Apríl 2022, 09:23 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Rokovanie o vydaní Roberta Fica do väzby

BRATISLAVA - Parlamentný mandátový a imunitný výbor už prijal k žiadosti uznesenie a odporučil ju plénu schváliť.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 28. 4. 2022 19:05

 

V rokovaní o žiadosti na vydanie Fica do väzby bude plénum pokračovať v piatok (29. 4.) od 9.00 h. Poslanci predpokladajú, že hlasovať sa o tomto bode programu bude až nasledujúci týždeň.

 

Pred Národnou radou (NR) SR sa zhromaždili stovky ľudí. Protestovali najmä proti vydaniu obvineného poslanca Roberta Fica (Smer-SD) na väzobné stíhanie. Témou rečníkov zo Smeru-SD však bola napríklad aj kritika vlády pre nečinnosť pri zdražovaní. Podľa polície sa protest obišiel bez incidentov. Na zhromaždení vystúpili viacerí predstavitelia opozičného Smeru-SD, ako sú podpredseda strany Erik Kaliňák, poslanci Ladislav Kamenický, Richard Takáč i Ľuboš Blaha, ale aj samotný líder Robert Fico. Priestor mali aj predstavitelia iných opozičných a mimoparlamentných zoskupení.

 

Polícia nezaznamenala na proteste výtržnosti, podľa hovorkyne krajského policajného riaditeľstva Silvie Šimkovej nemuseli riešiť žiadne incidenty. Poslanci NR SR vo štvrtok diskutujú o žiadosti prokuratúry o vydanie lídra Smeru-SD do väzby. Parlamentný mandátový a imunitný výbor už prijal k žiadosti uznesenie a odporučil ju plénu schváliť.

 

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert B. a policajný exprezident Tibor G. Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.

 

Aktualizácia 28. 4. 2022 11:22
 

Nezaradení poslanci pôsobiaci v Republike nepodporia vydanie Fica do väzby.

Poslanci vyhlásili, že vláda prenasleduje opozíciu akýmikoľvek spôsobmi. Tvrdia, že vyšetrovateľ si neurobil svoju prácu dostatočne kvalitne, pretože uznesenie o obvinení Fica neobsahuje žiadne relevantné dôkazy. „Ak je Fico vinný, sme presvedčení, že mu dokážu vinu aj na slobode," povedal šéf Republiky a europoslanec Milan Uhrík.

 

Poslanci Národnej rady (NR) SR začali vo štvrtok ráno rokovať o žiadosti prokuratúry o vydanie lídra Smeru-SD Roberta Fica do väzby. 

 

O 11:00 by mali tiež hlasovať o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO), návrh podala opozícia. Popoludní o 14:00 sa očakáva aj tradičná štvrtková Hodina otázok.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies