Vo veku 96 zomrel Raphael Esrail, ktorý prežil Auschwitz

NETKY.SK • 24 Január 2022, 08:26 • 2 min
Vo veku 96 zomrel Raphael Esrail, ktorý prežil Auschwitz

PARÍŽ – Vo veku 96 rokov zomrel Francúz Raphael Esrail, ktorý prežil internáciu v nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz, oznámil v nedeľu Medzinárodný osvienčimský výbor (IAK). Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Esrail, ktorý bol podpredsedom IAK, sa ako mladý muž stal členom francúzskeho odbojového hnutia Résistance (Odpor), pripomenul výbor. Počas nacistickej okupácie Francúzska žil v meste Lyon, kde falšoval pasy a iné doklady totožnosti, čím mnohých ľudí zachránil pred smrťou v koncentračných táboroch. Nacisti zadržali 19-ročného Esraila v roku 1944 za to, že bol členom Résistance a Žid. Bol deportovaný do vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau, odkiaľ bol v rámci tzv. pochodu smrti nútený kráčať do koncentračného tábora Dachau, ktorý bol vzdialený takmer 700 kilometrov. Americká armáda ho oslobodila v máji 1945. Esrail začal o tomto období svojho života rozprávať až po niekoľkých desaťročiach.

 

 

„Až neskôr dokázal rozprávať o tom, čo videl v Auschwitzi a čo sa (tam) stalo jemu a ostatným väzňom,“ povedal výkonný podpredseda IAK Christoph Heubner.

„Náš priateľ a brat Raphael Esrail nám bude veľmi chýbať, najmä vzhľadom na antisemitské a krajne pravicové útoky a konšpiračné teórie, ktorým sú v súčasnosti vystavené európske demokracie,“ dodal Heubner. Esrail bol po svojom zadržaní v roku 1944 nejaký čas uväznený v zbernom tábore Drancy pri Paríži. Tam sa stretol so svojou budúcou manželkou Liliane Badourovou, ktorú nacisti následne tiež deportovali do Auschwitzu. Obaja prežili a v roku 1948 sa vzali. Liliane Badourová-Esrailová zomrela 1. mája 2020. Esrail krátko pred smrťou svojej manželky predstavil v Berlíne nemecké vydanie jej spomienok s názvom Die Hoffnung auf einen Kuss. Auschwitz, Liliane und ich (Nádej na bozk. Osvienčim, Liliane a ja).

 

Možno vás zaujme: Spojené štáty odporučili svojim občanom, aby necestovali do Ruska



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies