Opera Maria Stuarda už v piatok, 21.4.2022 v premiére v budove Opery a baletu v SND

NETKY.SK • 19 Apríl 2023, 10:06 • 2 min
Opera Maria Stuarda už v piatok, 21.4.2022 v premiére v budove Opery a baletu v SND

BRATISLAVA - Slovenské národné divadlo uvedie 21. apríla premiéru výpravného operného diela Maria Stuarda od Gaetana Donizettiho. Záujemci však môžu toto dielo vidieť už na predpremiére vo štvrtok, 20.4.2022 predpoludním.

slovakia

left justify in out

Inscenáciu o osude škótskej kráľovnej Márie pripravuje medzinárodný tím tvorcov. Tvoria ho francúzsky režisér Gilbert Blin, taliansky dirigent Marco Guidarini, americký scénograf Alexander McCargar a český výtvarník Josef Jelínek. O svetelný dizajn sa postaral Kelly Martin. Dramaturg Jozef Červenka na utorkovej tlačovej konferencii povedal, že s nápadom uviesť toto dielo sa stretli s bývalým šéfom Opery SND Luborom Cukrom pred dvoma rokmi. "Mali sme záujem zaradiť do repertoáru vrcholné dielo talianskeho belcanta a zároveň dielo, ktoré ešte na pôde SND uvedené nebolo," priblížil. Donizettiho zaujal príbeh Márie Stuartovej v spracovaní Friedricha von Schillera, na rozdiel od predlohy sa však vyhol politicko-náboženským témam. Blina v opere Maria Stuarda zaujalo vykreslenie dvoch mimoriadne zaujímavých osudov protagonistiek - osudu dvoch kráľovien Márie Stuartovej a Alžbety I. anglickej. "V skutočnosti sa nikdy nestretli. Fabula opery to dovoľuje a vykresľuje tento zvláštny moment, ktorý Donizetti tak majstrovsky zhudobnil," hovorí režisér, ktorý nemal potrebu meniť historický vzhľad opery. "V librete bolo množstvo dobrých informácií o tom, ako tieto osobnosti žili a vyzerali, Schiller to uchopil veľmi dobre," dodal Blin. Opera sa odohráva v Anglicku v roku 1587 vo Westminsterskom paláci a na hrade Fotheringhay. Kľúčovými prvkami scénickej výpravy sú podľa Alexandra McCargara steny z rôznych materiálov odkazujúce na alžbetínsku éru a niektoré výskumy z 19. storočia. ,,Využil som informácie, ktoré boli v librete, chcel som ukázať, ako vyzerá alžbetínsky svet, ale aj Donizettiho svet," vysvetlil scénograf. Pri práci na scéne využil drevo i kameň. "Kachličkové chodníky, ktoré vtedy boli v Londýne, sú skoro v každej scéne, prišiel som k nim na základe historického skúmania," prezradil McCargar. Kontrast dvoch svetov kráľovien predstavujú aj historické kostýmy. Tie farbisté reprezentujú pompézny dvor kráľovnej Alžbety. Kontrast k nim vytvoril Josef Jelínek v podobe čiernych kostýmov asketických Škótov a obrazov približujúcich väznenú Máriu Stuartovú. V novej inscenácii ju spievajú Mariana Sajko a Ľubica Vargicová. V postave anglickej kráľovnej sa predstavia Terézia Kružliaková a Jana Kurucová. V postave Roberta, grófa z Leicesteru, účinkujú Paolo Lardizzone a Ondrej Šaling. Ďalšie postavy stvárňujú Michal Onufer, Pavol Remenár, Katarína Hano Flórová.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona