Inflácia v marci bola najnižšia za šesť mesiacov

NETKY.SK • 16 Apríl 2023, 09:00 • 2 min
Inflácia v marci bola najnižšia za šesť mesiacov

BRATISLAVA - Inflácia na Slovensku v marci tohto roka spomalila na úroveň z októbra minulého roka 14,8 %. Vo februári bola ešte na úrovni 15,4 %, čo bolo zopakovanie jej doterajšieho maxima tretíkrát v priebehu štyroch mesiacov. Medzimesačne spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v marci vzrástli o 1,2 %. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

slovakia

left justify in out

"Napriek spomaleniu tempa rastu celkovej inflácie, ceny potravín v medziročnom porovnaní naďalej atakovali doterajšie maximum rastu z decembra na úrovni 29 %. Náklady na bývanie, energie a položky súvisiace s bývaním sa mierne znížili a dostali sa na úroveň zo začiatku roka 2022," priblížili štatistici. Ceny pohonných látok klesli medziročne na deflačnú hodnotu prvýkrát po dvoch rokoch.

 

Ceny potravín rastú nepretržite už tretí rok. Medziročné zvýšenie o viac ako štvrtinu sa v marci prejavilo v siedmich z deviatich skupín potravín. Výrazne rástli ceny mäsa o 30,5 %, chleba a obilnín o 27,2 %, mlieka, syrov a vajec o 35,7 %, ale aj zeleniny o 32,1 %, olejov a tukov o 28,3 % a cukru a cukroviniek o 30,3 %. Nealkoholické nápoje zdraželi o 19,6 %. "Druhý najväčší vplyv na výdavky domácností majú ceny v odbore bývanie a energie. V marci bol rast 13,6 %, dynamika rastu však mierne klesala tretí mesiac po sebe," vyčíslil ŠÚ SR.

 

img

 

V doprave vzrástli ceny medziročne o 2,2 %, čo je najnižšia hodnota od februára 2021. Výsledok bol ovplyvnený na jednej strane výrazným poklesom cien pohonných látok o 7,1 %, na druhej strane pretrvávajúcim rastom cien na nákup dopravných prostriedkov o 8,2 % a dopravných služieb drahších o 15 %. Medziročne sa zvýšili tiež ceny služieb zubných lekárov, kúpeľnej starostlivosti, nemocničných služieb, farmaceutických výrobkov, poštových služieb, novín, kníh, kancelárskych potrieb, vzdelávania, stravovacích a ubytovacích služieb, výrobkov a služieb osobnej starostlivosti, ako aj sociálnych služieb.

 

Index spotrebiteľských cien sa v marci medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 14,7 %, za nízkopríjmové domácnosti o 15,7 % a za domácnosti dôchodcov o 15,8 %. "Spolu za tri mesiace roku 2023 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 15,1 %. Za domácnosti zamestnancov o 15 %, za nízkopríjmové domácnosti o 16 %, za domácnosti dôchodcov o 16,1 %," doplnili štatistici. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies