Štát musí zlikvidovať expirované vakcíny, škoda sa bude rátať v miliónoch!

NETKY.SK • 6 August 2022, 17:43 • 2 min
Štát musí zlikvidovať expirované vakcíny, škoda sa bude rátať v miliónoch!

BRATISLAVA - So šokujúcou informáciou prišiel denník Nový Čas, ktorému to potvrdil rezort ministra Lengvarského.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií denníka musí rezort zdravotníctva zlikvidovať takmer 200-tisíc vakcín. Štátu tak vznikla škoda zhruba vo výške asi 5 miliónov eur.

 

„V súčasnosti máme na Slovensku 200-tisíc vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré exspirovali, momentálne sú v procese likvidácie,“ potvrdila Novému Času hovorkyňa ministerstva Petra Lániková. Momentálne je k dispozícii na Slovensku okolo 3,5 milióna dávok. 

 

Z domova: Heger: Na pomoc občanom sme dali takmer desať miliárd, chceme pokračovať v rozvoji a stabilite

 

img

 

Najhoršie na celej veci je, že suma piatich miliónov vôbec nemusí byť konečná. Na Slovensko totiž stále prúdi rovnaký počet vakcín ako v čase najvyššieho záujmu o očkovanie. Napriek tomu, že záujem ľudí klesol a zrušili sa i mnohé veľkokapacitné očkovacie centrá, objem vakcín, ktoré k nám prichádzajú, zostáva  nezmenený. 

 

„Ministerstvu zdravotníctva sa podarilo vyrokovať rozloženie dodania dávok na dlhšie obdobie s tým, že zmeny v objemoch sú stále predmetom rokovaní,“ reagoval pre Nový Čas tlačový odbor ministerstva.

 

Zo sveta: Zacharovová vyzvala na maximálnu zdržanlivosť v pásme Gazy

 

img

 

Nový čas oslovil ministertsvo i s otázkou, ktorá sa priam núka – prečo sme vakcíny nedarovali? 

 

„Vzhľadom na expiráciu jednotlivých vakcín a záujem obyvateľov tretích krajín o očkovanie proti Covid-19 je v súčasnej dobe pre Slovensko, ako aj iné európske krajiny, zložitejšie všetky prebytočné vakcíny umiestniť do ďalších krajín,“ uviedlo ministerstvo v odpovedi.

 

Analytik Martin Smatana sa pre spomínaný denník vyjadril k vzniknutnej situácii takto: 

„To, že sa teraz pár miliónov kvázi vyplytvalo, je oproti tomu obrovskému benefitu, čo sme dosiahli očkovaním, úplne zanedbateľná drobnosť. A v čase, keď sa tie vakcíny objednávali, nebol ešte omikron, nevedelo sa, že bude možno potrebný iný prístup k očkovaniu."

 

Ukrajina: Najväčšia jadrová elektráreň v Európe je pod paľbou, Moskva a Kyjev sa obviňujú z jadrového terorizmu

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona