Vládna rada schválila povinné očkovanie v ČR

NETKY.SK • 23 November 2021, 11:35 • 2 min
Vládna rada schválila povinné očkovanie v ČR

BRATISLAVA - Rada vlády pre zdravotné riziká v utorok rozhodla, že očkovanie by malo byť povinné pre vybrané profesie. Zatiaľ však nie je jasné, ktoré presne by to mali byť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Odborníci spomínajú najmä zdravotníkov a zamestnancov v zariadeniach sociálnej starostlivosti. Odchádzajúci premiér Andrej Babiš (ANO) povedal, že zhoda panuje aj v prípade povinného očkovania ľudí nad 60 rokov.  Okrem premiéra sú členmi spomínanej rady aj minister zdravotníctva Adam Vojtěch (za ANO), minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD) a experti mimo vládneho kabinetu. 

 

img

 

Informácie potvrdil pre český portál TN.cz aj hovorca rezortu zdravotníctva Daniel Köppl. "Áno, je tu zhoda," dodal. Nevie však, ktorej časti populácie by sa mala povinnosť týkať. "Ministerstvo zdravotníctva to musí pripraviť do budúceho týždňa," prezradil. 

 

Prečítajte si tiež: Vyhlásenie núdzového stavu rozdeľuje českú vládu

 

Premiér na pondelkovej tlačovej konferencii spomenul, že vláda debatovala o povinnom očkovaní zdravotníkov, ošetrovateľov pôsobiacich v sociálnych službách a ďalších štátnych zamestnancov, akými sú hasiči, policajti či vojaci. "Vznikne medzirezortná komisia, ktorá bude o tom diskutovať. Musíme jasne špecifikovať, kto by prichádzal do úvahy," dodal Vojtěch. 

 

img

 

Podľa Babiša by mali kompletne zaočkovať vybrané profesie a seniorov 2 dávkami do konca februára 2022. "Podpora je veľká od všetkých odborníkov," vyhlásil. Povinné očkovanie podporujú aj hlavná hygienička Pavla Svrčinová alebo Česká lekárska komora (ČLK). "Žiadame o okmažité zavedenie povinného očkovania pre zdravotníkov a pracovníkov v sociálnych službách, pričom to isté odporúčame aj zamestnancom škôl," uviedla ČLK. 

 

K téme: Hlavná hygienička podporuje povinné očkovanie v ČR

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies