"Konverzační upíri škandalizujúci súkromný život pre osobné uspokojenie." Klebetníci a ohováranie: Prečo to robíme a ako prestať?

NETKY.SK • 11 November 2023, 21:55 • 2 min
"Konverzační upíri škandalizujúci súkromný život pre osobné uspokojenie." Klebetníci a ohováranie: Prečo to robíme a ako prestať?

Klebety sú ako nezdravé jedlo komunikácie. Vieme, že je to zlé a nezdravé, ale je ťažké odolať ich ťahaniu. Je to neslušné a neláskavé a samozrejme je vždy desivé pomyslieť si, že niečo, čo ste povedali, sa môže vrátiť k osobe, ktorú ste ohovárali. Keď poznáme všetky ich negatíva, prečo je klebety stále také ťažké odolať?

slovakia

left justify in out

Keď väčšina z nás počuje slovo „klebety“, uchýli sa k premýšľaniu o zlomyseľných fámach alebo pikantnom tajomstve. Ale klebety možno vo všeobecnosti definovať ako „hovorenie o niekom, kto nie je prítomný“. Či už je to rozhovor s vašimi spolupracovníkmi alebo skupinový rozhovor s priateľmi, všetci niekedy klebetíme. Prečo teda ľudia ohovárajú?

Pocit spojenia

Niekedy nám klebety môžu poskytnúť pocit spojenia, ktorý nás všetkých láka, bez ohľadu na to, či je rozhovor pozitívny alebo negatívny.

Niektorí odborníci považujú klebety za dôkaz kultúrneho učenia, kde sa dozvedáme, čo je spoločensky prijateľné a čo nie. Napríklad, ak niekto často klame a ľudia o ňom začnú hovoriť negatívne, kolektívna kritika má ostatných varovať pred následkami klamstva. 

Všeobecne povedané, väčšina klebiet spadá do kategórie „negatívnych“. 

Prirodzená činnosť?

Ľudia majú tendenciu považovať klebety za synonymum zlomyseľného ohovárania a ponižovania. Výskumníci to však často definujú širšie: ako „hovorenie o ľuďoch, ktorí nie sú prítomní,“ hovorí Megan Robbins, odborná asistentka psychológie na Kalifornskej univerzite v Riverside. „Je to niečo, čo je pre nás veľmi prirodzené“ – neoddeliteľná súčasť konverzácie, zdieľania informácií a dokonca aj budovania komunity.

„Nie je to nevyhnutne negatívne,“ dodáva David Ludden, profesor psychológie na Georgia Gwinnett College a autor knihy The Psychology of Language: An Integrated Approach . "Môže to byť pozitívne alebo neutrálne."

V metaanalýze z roku 2019 uverejnenej v časopise Social Psychological and Personality Science Robbins a jej kolega zistili, že z 52 minút denne, ktoré v priemere 467 subjektov strávilo ohováraním, boli tri štvrtiny z týchto klebiet v skutočnosti neutrálne. Jeden subjekt napríklad hovoril o niekom, kto sledoval veľa filmov, aby zostal aktuálny. "Bolo to trochu nudné," hovorí Robbins, "vôbec nie nemravné a negatívne".

Niektorí vedci tvrdia, že klebety pomohli našim predkom prežiť. Evolučný psychológ Robin Dunbar bol prvým priekopníkom tejto myšlienky, keď prirovnal klebety ku starostlivosti primátov ako prostriedku na vytváranie väzieb.

Prečo takmer všetci ohovárajú?

Krátkodobým prínosom klebiet je to, že sa cítite lepšie vo svojich vlastných okolnostiach, najmä o okolnostiach, z ktorých máte pocit úzkosti alebo neistoty. Napríklad posudzovanie romantického vzťahu inej osoby vám môže dočasne pomôcť cítiť sa bezpečnejšie vo vašom vlastnom vzťahu.

Môžete si myslieť: "Môj priateľ je možno emocionálne vzdialený, ale aspoň je mi fyzicky verný." Samozrejme,z dlhodobého hľadiska to nepomôže vášmu vlastnému vzťahu, ale môže to byť rýchly spôsob, ako sa vyhnúť prílišnému zamýšľaniu sa nad problémami, ktoré vás rozčuľujú.

Dôvodov, prečo ľudia ohovárajú, môže byť veľa. Môžu to byť pomsta, žiarlivosť, zvýšenie ich spoločenského postavenia, získanie pozornosti, pocit prijatia, lepší pocit zo seba atď.

Zdravá náhrada

Nevýhody ohovárania výrazne prevažujú nad pozitívami, čo si väčšina ľudí uvedomuje. Ohováranie vnímame väčšinou ako previnilé potešenie.

Keď sa pozriete na funkciu klebiet, môžete prísť na to, ako nahradiť klebety iným, zdravším správaním. Napríklad, ak si nie ste istí svojou váhou, a preto si uvedomujete, že využívate akúkoľvek príležitosť na ohováranie o prírastku hmotnosti, musíte sa zamerať priamo na problémy s imidžom vlastného tela. S tým môže pomôcť terapia, ako aj iniciatíva pri výbere správania, ktoré viac zodpovedá vašim cieľom, ako napríklad začať cvičiť alebo sa stretnúť s odborníkom na výživu.

Pokiaľ ide o vytváranie väzieb, okrem ohovárania existuje mnoho ďalších spôsobov, ako sa spojiť s potenciálnymi priateľmi aleboprehĺbiť svoje spojenie s existujúcimi priateľmi. Často sa rozhovory môžu stať oveľa intímnejšími, ak sa zameriame na zdieľanie vlastných pocitov neistoty a na rozprávanie o iných ľuďoch. Priatelia budú v odpovedi súcitiť alebo zdieľať svoje vlastné emócie, čo môže prehĺbiť priateľstvo oveľa viac ako ohováranie.

Jeden z najzaujímavejších článkov na túto tému bol od Kiran Relangi na webovej stránke Purple Room Healing. Tvrdí, že ohováranie je „škaredá závislosť“ a že ide o „opakované a rituálne zneužívanie vedomostí a našich vlastných osobností. Klebety z nás robia zdvorilých konverzačných upírov, ktorí škandalizujú súkromný život pre osobné uspokojenie.“

Zdá sa, že Relango vidí klebety ako niečo návykové a že „ako každá závislosť, klebety šírime len preto, že nechceme, aby nám pripomínali našu neistotu, zlyhania a prázdnotu vo vnútri. Tým, že sa zapojíme do klebiet, nielenže odvrátime našu myseľ od introspekcie, ale vytvoríme aj také klamstvá, vďaka ktorým sa budeme cítiť lepšie a bezpečnejšie.“ 

Zvýšte si sebavedomie

Ľudia, ktorí ohovárajú, často zápasia s nízkym sebavedomím a pri vytváraní vlastnej identity. Títo ľudia môžu mať vysokú úroveň úzkosti a dúfajú, že odvrátia pozornosť od nich. Niektorí ľudia považujú klebety za nedôveryhodné a negatívne. Budú sa im chcieť oprávnene vyhnúť, pretože sa v blízkosti ohováračov nikdy necítia dobre. Navyše majú takisto oprávnenépodozrenie, že ak ohovárajú jednu osobu, potom sú pravdepodobne ďalším cieľom klebiet aj oni.

Trávenie príliš veľa času ohováraním je znakom toho, že možno budete musieť dôkladnejšie preskúmať svoj život. Ak sa stanete sebavedomejšími v seba a svoje rozhodnutia, budete sa cítiť silnejší a budete žiť autentickejší život. Keď ste so sebou spokojnejší, možno zistíte, že klebety sa zdajú byť oveľa menej príťažlivé a môže byť oveľa jednoduchšie byť láskavý a neodsudzovať ostatných.

 

 

 

Človeka, ktorý je ich terčom môžu zničiť

Klebety môžu mať dlhodobé následky, o ktorých ľudia nikdy nepremýšľajú. Medzi ne patrínegatívny vplyv na sebavedomie človeka, pracovný alebo školský výkon, domáci život a duševné zdravie. U ľudí, ktorí boli predmetom klebiet, sa ukázalo, že sa u nich pravdepodobnejšie rozvinula depresia, úzkosti, samovražedné myšlienky a poruchy príjmu potravy. Navyše to nikdy nie je ovplyvnená len osoba, ktorá je zameraná. Členovia rodiny a blízki priatelia tiež pocítia vplyv klebetného jazyka. Ako sa to nemôže dotknúť súrodencov a rodičov, ak je ich dieťa predmetom klebiet.

Pracovné klebety sa môžu preniesť do rodinného života a spôsobiť ďalší stres, tlak a možný rozpad vzťahov. Klebety tiež vytvárajú zlú atmosféru na pracovisku a veľakrát stavajú jednu osobu proti druhej. Ohováranie môžu použiť aj narcisti a tyrani na ovládanie a manipuláciu s ostatnými na toxickom pracovisku.

Vplyv na vás

Ako je to teda s vaším duševným zdravím, ak počúvate klebety alebo sa ich zúčastňujete? Počúvanie neustálej kritiky, aj keď sa týka niekoho iného, ​​je veľmi negatívne. Počúvanie negatívnych slov, ktoré hovoria iní, môže posilniť negatívnu "komunikáciu so sebou samým" vo vašej vlastnej hlave. Vyžaduje si to veľmi sebavedomého, sebavedomého a zdravého človeka, aby vydržal to bombardovanie negatívnymi slovami.

Keď počujeme klebety, spustí to automatické negatívne myšlienky a presvedčenia, ktoré nás podkopávajú. Aj keď sa klebety týkajú niekoho iného, ​​dokonca aj zdieľania internetu na sociálnych sieťach, začíname si myslieť, že by sme to mohli byť my alebo o nás. Môže posilniť naše vlastné negatívne pocity a myšlienky, ako napríklad: „Nie si dobrý“, „Som príliš tučný“, „Som zlyhanie“, „Nikdy sa mi nič nepodarí“ ...

 

Ako prestať alebo sa im vyhnúť?

Nie je ľahké vyhnúť sa klebetám. V určitých situáciách to môže byť jednoduchšie, ako je napríklad minimalizácia našich interakcií na sociálnych médiách alebo s negatívnym obsahom správ. Ale vyhnúť sa klebetám ​​na pracovisku, v škole alebo v rodine môže dať trochu viac práce.

Zmeňte tému hneď, ako osoba začne ohovárať. Vstaňte a odíďte hneď, ako sa začnú klebety.

Nikdy sa nezapájajte do šepkania pred ostatnými. Aj keď nehovoríte o niekom, iní môžu získať nesprávny dojem a pokúsiť sa vás zapojiť do klebiet. Alebo môžu mať pocit, že o nich hovoríte, a v dôsledku toho budú naštvaní.

Zdroje:

https://www.insighttherapyllc.com/mental-health-articles/137-why-people-gossip-and-how-you-can-cope

https://time.com/5680457/why-do-people-gossip/

https://www.talkspace.com/blog/why-gossip-seductive-how-to-avoid-it/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-excess/201608/addicted-gossip

https://deborahbyrnepsychologyservices.com/drop-the-gossip-for-better-mental-health/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: infinumgrowth.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies