V Nemecku a Česku preverujú prvé podozrenia na nákazu variantom Omikron

NETKY.SK • 27 November 2021, 15:45 • 2 min
V Nemecku a Česku preverujú prvé podozrenia na nákazu variantom Omikron

Do Nemecka a Českej republiky už s veľkou pravdepodobnosťou dorazil variant Omikron. V Nemecku zistili v piatok večer u osoby, ktorá sa vrátila z Juhoafrickej republiky, niekoľko mutácií typických pre variant Omikron, predtým známy pod označením B.1.1.529. V Česku u ženy, ktorá do ČR pricestovala z Namíbie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Omikron v Nemecku

V Nemecku to oznámil na Twitteri hesenský minister sociálnych vecí Kai Klose. Podľa Kloseho sa v piatok večer u osoby, ktorá sa vrátila z Juhoafrickej republiky, zistilo niekoľko mutácií typických pre variant Omikron. Na výsledky kompletného sekvenovania genómu vírusu sa ešte čaká, dodal minister s tým, že infikovaný je v domácej izolácii.

 

img

 

Hesenské ministerstvo sociálnych vecí podľa agentúry DPA spresnilo, že spomínaná osoba vstúpila na územie Nemecka cez letisko vo Frankfurte nad Mohanom.

 

Omikron v Českej republike

Prvý prípad nákazy variantom Omikron pravdepodobne zachytili i v susednom Česku. Zaznamenali ho u ženy, ktorá do ČR pricestovala z Namíbie cez Juhoafrickú republiku a Dubaj. Aj v tomto prípade sa čaká na potvrdenie výsledkov sekvenovania.

 

Podozrenie, že sa žena nakazila variantom Omikron, vyplýva z dvoch sekvenačných testov. Podľa zdroja TV Nova sa tieto vzorky teraz posielajú do pražského laboratória a čaká sa na vyhodnotenie tretieho testu. Dotyčná vraj pochádza z Liberca a do Česka sa vrátila z dovolenky v Namíbii.

 

img

 

Medzipristátie mala v Juhoafrickej republike (JAR) a Dubaji. "V tejto chvíli jedno z laboratórií v Českej republike overuje možný výskyt pozitívnej vzorky variantu Omikron na území nášho štátu," povedala hovorkyňa Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová.

 

"S osobou, u ktorej bola zachytená skúmaná pozitívna vzorka, vykonáva epidemiologické vyšetrovanie príslušná krajská hygienická stanica, ktorá stanovuje protiepidemické opatrenia. Podľa nám dostupných informácií uviedla, že pred návratom do ČR sa zdržiavala v Namíbii," doplnila Čechová.

 

"Dobrá správa je, že táto pani je zaočkovaná, má ľahký priebeh a výsledok sekvenačného testu bude zajtra. Médiá budeme samozrejme informovať," napísal na Twitteri dosluhujúci český premiér Andrej Babiš.

 

img

 

Prvý zaznamenaný prípad nákazy variantom B.1.1.529 v Európe oznámilo v piatok Belgicko.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok označila novoobjavený variant Omikron za "variant vyvolávajúci znepokojenie". WHO spresnila, že prvá známa vzorka potvrdzujúca infekciu variantom Omikron bola odobratá 9. novembra v Juhoafrickej republike. Nie je vylúčené, že môže byť infekčnejší ako v súčasnosti globálne rozšírený variant delta.

 

Prečítajte si: Farmaceutické spoločnosti začali boj s novým variantom Omikron!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona