Vo väčšine krajín EÚ imunita sudcov nie je, musia byť iné garancie

NETKY.SK • 29 September 2010, 07:06 • 2 min
Vo väčšine krajín EÚ imunita sudcov nie je, musia byť iné garancie

Vo väčšine krajín EÚ imunita sudcov nie je, musia byť iné garancie

slovakia

left justify in out

img

Prezident Európskej siete súdnych rád Lord Thomas a predseda Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR Štefan Harabin sa rozchádzajú v názore na otázku imunity sudcov. Zatiaľ čo Harabin tvrdí, že na Slovensku je potrebná, Lord Thomas pripomína, že vo väčšine členských krajín EÚ sudcovia túto ochranu nemajú. Dodal, že v jednotlivých krajinách EÚ však musia existovať iné garancie, ktoré zabezpečia nezávislosť súdov.
"V prípade, že dôjde k podozreniu, že sudca spáchal nejaký trestný čin, existuje nezávislá prokuratúra. Podľa nášho názoru nezávislá polícia a prokurátor, ktorí zabezpečujú nezávislosť daného konania, aby nedošlo k jeho zneužitiu," priblížil Lord Thomas. Za dôležité považuje, aby daný prípad riešil skúsený prokurátor absolútne nezávislý od všetkých vplyvov moci. "Takáto ochrana je postačujúca," doplnil.
Upozornil zároveň, že trestné stíhanie sudcu je v týchto krajinách zriedkavé. "Pokiaľ takáto situácia nastane, najlepšia garancia je, že daný vyšetrovateľ alebo policajt neinformuje okamžite súdne orgány, aby sa takto zabezpečila nezávislosť súdnych konaní," vyhlásil dnes Lord Thomas, ktorý zastáva názor, že sudca nemôže mať imunitu, ak poruší bežné zákony. "Otázka je, ako to vyriešiť. Pokiaľ ide o vyšetrovanie, nesmie byť obmedzený výkon jeho funkcie," poznamenal.
Šéf Súdnej rady SR Štefan Harabin zdôraznil, že otázka imunity sa musí posudzovať vždy s prihliadnutím na históriu, konkrétny stav justície, garancie nezávislosti policajného vyšetrovania. Poukázal na to, že vo Veľkej Británii nezaznamenali prípad, že by policajti vtrhli do budovy najvyššieho súdu. "Do kancelárie sudcu, jedného z najskúsenejších, najčestnejších doktora Lipovského, ako sa to stalo v roku 2005," spresnil Harabin.
Dodal, že vtedy sa z toho urobila mediálno-policajná akcia kukláčov a o pár týždňov sa zistilo, že o nič nešlo. "Čiže, tam také prípady zneužitia policajnej moci na ovládnutie súdnej moci nemali. Preto je tam iná situácia s imunitou ako na Slovensku," zdôvodnil s tým, že na Slovensku sú policajti závislí od ministra vnútra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies