ROZHOVOR: Ako vznikajú reborn bábiky a ako pomáhajú osamelým ľuďom? Pozrite si krásnu galériu!

NETKY.SK • 6 Marec 2022, 08:00 • 2 min
ROZHOVOR: Ako vznikajú reborn bábiky a ako pomáhajú osamelým ľuďom? Pozrite si krásnu galériu!

Poznáte reborn bábiky, ktoré vyzerajú ako živé bábätká? Netky sa spýtali Ľudmily Bojanovskej, ktorá sa im už desať rokov venuje, ako ich vyrába. Ukázala nám nádherné kúsky, porozprávala nám, ako sa k nim vlastne dostala, o vyhratých súťažiach a vysvetlila, ako môžu reborn bábiky pomáhať ľuďom.

slovakia

left justify in out

Ludmila Bojanovská žije s manželom Martinom na Záhorí. K tvorbe prekrásnych bábik sa dostala práve vďaka nemu. Začalo to drahou bábikou, ktorú jej daroval. Bol by podľa nej ochotný odrezať aj kúsok z neba, len aby jej urobil radosť. Tento rok je pre pani Bojanovskú jubilejný, je to totiž 10 rokov, čo sa tvorbe reborn bábik venuje. Netky sa spýtali na podrobnosti.

 

img

Ľudmila Bojanovská s manželom Martinom Bojanovským

 

Ako si sa dostala k tvoreniu bábik?

 

Som tvorivá duša a účtovnícto ma nebavilo. Po sedemnástich rokoch, čo som šila kostýmy pre tanečnú skupinu Scream, začala som robiť bábiky. Začalo to manželom. Bábiky boli dosť drahé, ale manžel Martin by mi dal prvé aj posledné. No nebola podľa mojich predstáv. Tak som začala malovať bábiky sama. Bolo potrebné urobiť si kurz, aby som sa naučila správnu technológiu výroby. V apríli to bude 10 rokov, čo sa tomu venujem.

 

img

 

V roku 2012 som bola na kurze u jednej dobrej rebornistky a začala som malovať sama. Keďže tých rebornistiek ešte nebolo veľa, dostala som sa rýchlo do povedomia. Potom som išla na predajnú medzinárodnú výstavu do Nemecka. Všimla som si, že tam bola súťaž, do ktorej som sa časom chcela tiež zapojiť. 

 

img

 

Ďalší rok mi to nevyšlo, no rok na to som sa zúčastnila súťaže. Sú tam kategórie začiatočníci a pokročilí. Porota zaradila moje bábiky medzi pokročilých. Mala som tam tri bábiky, získala som dve druhé miesta a jedno štvrté miesto.

 

img

 

Na ďalší raz som spravila bábiky ešte lepšie. Zobrala som štyri. Dve boli prvé a dve druhé. O dva roky som sa zase zúčastnila a vyhrala som opäť prvé a druhé miesta. Moje bábiky účinkovali vo filme Piata loď od Moniky Kompaníkovej. Aktuálne mám už rok zdravotné problémy, tak bábiky museli ísť bokom.

 

Reborn bábiky kupujú aj obyčajní ľudia alebo len zberatelia?

 

Väčšinou mám už stálych zákazníkov.

 

img

 

Ako prebieha proces výroby?

 

Vyberiem bábiku a začnem ju maľovať. Treba namaľovať 20-25 vrstiev. Namaľujem jednu vrstvu a dám ju vypáliť do špeciálnej rúry. A takto to ide dookola. Menšiu robím okolo troch dní. Väčšiu dlhšie. Keď je namaľovaná, dám tam záverečnú glazúru, tá sa vypaľuje dvakrát. Nasledujú výplne tela bábiky. Vyplnia sa nožičky a ručičky, na nechtíky sa dá pololesklý lak, odložím ich nabok. Urobím telíčko, ktoré musí byť riadne vyvážené. Napríklad, aby zadoček nebol príliš ťažký. Všetky časti tela musia mať vyváženú váhu. Päťdesiatcentimetrové bábätko musí mať váhu okolo troch kilogramov, ako živé bábätko. Telíčko býva väčšinou látkové. Ja robím vinylové bábiky, sú aj silikónové, tie však nerobím. Keď mám telo hotové, spojím ho s ručičkami a nožičkami a idem dorobiť hlavičku.

 

img

 

Očká, napichám mihalničky, nainštalujem magnet zospodu do úst, aby tam držal dudlík. Ak je to dievčatko, napichnem náušničky, Najdlhšia práca sú vlásky. Napichujú sa po jednom až maximálne troch kusoch. Ak by som mala viac vláskov naraz, na súťaži by mi strhli body. Musí to byť napichané v smere, v akom vlásky reálne rastú. Na väčšie bábiky napichujem ľudské vlasy, na menšie kozie vlasy a zberateľkám kvalitný mohér vlasy. Tie sú také jemné, že bábiky s nimi treba dať väčšinou do vitríny, inak by sa vlasy poškodili. Vlásky sa zospodu podlepia a nechám ich vysušiť, hlávku vyťažujem granulátom.

 

img

 

Potom nasleduje oblečenie, ktoré pletiem, háčkujem, šijem a občas niečo kúpim. Dôležité je aj dobre bábätko nafotiť. Potom dám bábätko na internet do ponuky a predá sa. Zberateľské bábiky majú certifikáty a rodný list, kde je uvedený názov zostavy, návrhárka, váha, výška a kto ju rebornoval. Zvyčajne sa bábika predá do pár minút od zverejnenia.

 

Čo je ešte dôležité pri výrobe bábik?

 

Je to aj o kočíkoch, oblečení a dekoráciách a samozrejme o fotení.

 

img

 

Čo nám prezradíš o cene bábik?

 

Ceny sú určite vyššie ako u bežných bábik, stále sa hýbu a záleží to od cien na celosvetovom trhu, no zberatelia sú ochotní priplatiť si za kvalitu. Cena sa odvíja aj od toho, či je bábika zberateľský kus.

 

Organizovala si výstavy, priblížiš nám to?

 

Organizovala som výstavu pre mesto Senica, pre domovy dôchodcov a taktiež v Dojči. Vstup bol zdarma, aby sa ľudia prišli pozrieť a potešiť. Chcela som, aby mali radosť. Na poslednej výstave mi ponúkli priestory zdarma s ponukou ďalšej výstavy. No prišiel covid.

 

img

 

Ako môžu takéto bábiky pomáhať ľuďom?

 

Veľakrát ľudia hovoria, že je to náhrada za bábätko pre ženy, ktoré nemajú deti. No ja som ešte nestretla zákazníčku, ktorá by to mala ako náhradu.  Niektoré z nich sú osamelé a bábiky im robia spoločnosť. O bábiky sa zaujímajú ženy vo všetkých vekových kategóriách. Veľa ráz je to aj z toho dôvodu, že sú osamelé, vnúčatá sú v zahraničí. Zberateľky si kúpia kočík, bábiku a mávajú stretávky v Prahe, v Kolíne či v Karlových varoch. Majú pekné zážitky. V čase covidu ich to držalo nad vodou. Keď sa nemohli stretávať osobne, mali virtuálne stretnutia. Venovali sa svojim bábikám. Takéto zberateľky sú čulejšie a zdravšie, tešia sa. Sú ľudia, ktorí sa pohoršujú nad tým, keď ide dospelá žena s bábikou von, ale treba to brať tak, že napríklad aj muži zbierajú autíčka či lietadielka a občas ich idú prevetrať. Radosť predlžuje život. A to ani nehovorím, ako to pôsobí na babičky v domovoch dôchodcov.

 

img

 

Zberateľky občas niektoré  bábiky vyčlenia a obdarujú babičky v domovoch dôchodcov, tí potom plačú od šťastia. Za niektorými totiž vôbec nechodia deti s vnúčatami. A tým dôchodcom to chýba. Niektoré domovy začali kupovať tieto reborn bábiky a kočíky a zrazu už nemusia vyháňať babičky na vychádzku. Chodia totiž dobrovoľne kočíkovať reborn bábiky. Bábiky sú teda využívané aj na terapeutické účely.

 

img

 

Ako je to s hodnotou zberateľských kusov?

 

Záleží aj od druhu (kitu), z akého je bábika vytvorená a ako je urobená. Ceny niektorých zostáv časom rastú,  niektoré zase klesajú. Čím je v limitovanej edícii viacej kusov, tým je cena nižšia. Limitované edície sú drahšie a aj sa ťažšie zháňajú, než tie, ktoré nie sú limitované. Ale zberateľ vie, čo je ochotný zaplatiť, a tak je to aj s rebornovanými bábikami. Rebornovanie mi prináša radosť. Pokiaľ človeka práca baví, je to na úžitok všetkým ľuďom.

 

Prečítajte si: SKUTOČNÝ PRÍBEH: Ako sa zo strojára stal umelecký mydlár, pomohla mu v kariére pandémia?




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona