Spoločnosť Apple zavádza kľúčové reformy App Storu a šéf Epic Games sa voči tomu ostro vyhradil

NETKY.SK • 27 Január 2024, 09:35 • 2 min
Spoločnosť Apple zavádza kľúčové reformy App Storu a šéf Epic Games sa voči tomu ostro vyhradil

V roku 2020 sa spoločnosti Epic Games a Apple stretli kvôli hre Fortnite a prípad sa dostal na súd. Apple obvinil spoločnosť Epic, že ​​sa snaží obchádzať pravidlá App Store tým, že v hre ponúka platené služby, a vydavateľ-vývojár a jeho šéf Tim Sweeney uviedli, že 30-percentný podiel, ktorý Apple vývojárom účtuje, je nespravodlivý. Prípad už bol rozhodnutý v prospech spoločnosti Apple, ale bolo jej nariadené, aby urobila ústupky. Teraz mediálna spoločnosť umožnila používať aplikácie hlavných herných služieb (Xbox Cloud Gaming, GeForce Now atď.) priamo z obchodu a umožnila plnú inštaláciu obchodov s aplikáciami a prehliadačov tretích strán v Európskej únii. Sweeney z toho nie je nadšený.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Apple na svojich oficiálnych stránkach oznámila, že zmenila politiku obchodu App Store tak, že na systémoch iOS, ako sú iPhony, už nemožno pristupovať k službe Xbox Cloud Gaming zo Safari, nie iba z prehliadača. To znamená, že teraz je možné streamovať viac hier prostredníctvom aplikácie tretej strany - čo je niečo, čo bolo v súvislosti s Xbox Cloud Gaming možné na zariadeniach so systémom Android od roku 2021. Apple taktiež liberalizoval nákup widgetov, minihier, chatbotov a doplnkov v aplikáciách.

 

Čo je však možno ešte dôležitejšie, v súlade s nariadením Úradu Európskej únie pre digitálny trh (DMA), ktoré nadobudlo účinnosť v marci, vykonal región zmeny v systémoch iOS, Safari a App Store a ich zásadách. Výsledkom je, že zariadenia so systémom iOS - a je potrebné zdôrazniť, že iba v členských štátoch EÚ - môžu teraz obsahovať obchody s aplikáciami tretích strán, takže už nemožno získavať aplikácie iba z obchodu App Store. Tieto zmeny nadobudnú platnosť s aktualizáciou iOS 17.4 17. marca. V praxi to bude znamenať, že občania EÚ si budú môcť stiahnuť aplikáciu z webovej stránky partnera tretej strany a následne ju nainštalovať a zakúpiť si z nej ďalšie aplikácie. Rovnako tak budú v EÚ plne podporované vyhľadávače tretích strán.

Na overenie týchto aplikácií je samozrejme stále potrebný súhlas spoločnosti Apple. Vývojári sa tiež môžu rozhodnúť, či budú na transakcie používateľov využívať platené služby spoločnosti Apple alebo externý systém. Pokiaľ napriek tomu budú chcieť využiť platobný mechanizmus spoločnosti Apple v rámci aplikácie, bude tvorcom účtovaný dodatočný 3% poplatok za spracovanie. Keď už sme pri tomto zdieľaní, to sa obvykle znižuje z 30 % na 17 % pre väčších zákazníkov a 10 % pre menšie podniky. Spoločnosť tiež zavádza nový typ poplatku pre obzvlášť populárne aplikácie. Ide o poplatok za základné technológie v hodnote 0,5 EUR, ktorý Apple účtuje za ročnú inštaláciu aplikácií, ak je aplikácia v EÚ nainštalovaná viac ako miliónkrát za rok. Platia ho vývojári. Apple však tvrdí, že 99 % z nich z toho má prospech, pretože to znižuje ich náklady.

 

To je to, čo Sweeney povedal, že je to podvod a stále to nie je voči vývojárom fér. "Plán spoločnosti Apple zmariť novú európsku DMA je ďalším zákerným príkladom zlomyseľného plnenia predpisov. Núti vývojárov, aby si vybrali medzi exkluzivitou App Store a dodržiavaním podmienok obchodu - čo bude podľa DMA nezákonné - alebo akceptovali rovnako nezákonný, protikonkurenčný systém so skrytými limitmi na sťahovanie a novými daňami Applu z platieb [...). Apple pritom ponúka, aby rozhodol, ktorým obchodom tretích strán dovolí konkurovať svojmu App Store. Týmto spôsobom môže zakázať spoločnosti Epic, aby uviedla obchod Epic Games Store a distribuovala cez neho hru Fortnite, ale to je len jeden príklad. Mohli by zablokovať Microsoft, Valve, Good Old Games alebo akéhokoľvek iného nového konkurenta," napísal šéf spoločnosti Epic.

 

Vedúci pracovník sa tiež vrátil k sťažnostiam z minulosti a k tomu, ako Apple nespravodlivo žiada veľký podiel v porovnaní s Epic Games Store. Sweeney je naďalej presvedčený, že Apple zákerne podkopáva konkurenciu na trhu a hádže blato na procesy, ktoré s ním nemajú nič spoločné. "A v oznámení spoločnosti Apple sa objavuje ešte veľa ďalších zaparených konských p* delí. Potrebujeme čas, aby sme spracovali, čo bolo napísané a čo nebolo napísané z tejto hrôzy, takže zostaňte naladení, čoskoro sa vrátime," dodal Sweeney.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: IGN / Apple / The Verge, Foto: Softonic (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies