V Rusku majú prvé prípady nákazy ľudí vtáčou chrípkou na svete

NETKY.SK • 20 Február 2021, 15:05 • 2 min
V Rusku majú prvé prípady nákazy ľudí vtáčou chrípkou na svete

RUSKO - V Rusku zaznamenali prvé ľudské prípady vtáčej chrípky. Nákazu sa podarilo včas zastaviť. Klinický priebeh bol vraj mierny.

slovakia

left justify in out

Vtáčia chrípka, alebo vírus H5N8, sa môže preniesť na človeka. Potvrdili to pracovníci laboratória v Štátnom výskumnom centre virológie a biotechnológie Vektor. Prvé prípady nákazy človeka na svete boli zaznamenané v Rusku, potvrdila televízna stanica Rossija 24.

 

 

img

 

Riaditeľka Federálneho úradu pre kontrolu práv a zdravia spotrebiteľov Anna Popovová o tom informovala verejnosť a uviedla, že toto ochorenie bolo zistené u siedmich zamestnancov hydinárskej farmy v južnom Rusku, kde v decembri minulého roka zaznamenali ohnisko vtáčej chrípky.

 

Súvisiaci článok: Na Slovensku sa objavila vtáčia chrípka

 

img

 

Vďaka okamžitému prijatiu príslušných opatrení sa podarilo šírenie infekcie zastaviť. Popovová dodala, že všetci nakazení sa už z choroby vyliečili a sú v poriadku a klinický priebeh choroby bol u nich mierny.

 

 

Môže sa vírus prenášať z človeka na človeka?

 

Vírus H5N8 sa môže prenášať z vtákov na človeka, ale zatiaľ nejestvujú dôkazy o prenose medzi ľuďmi navzájomVírus však neustále mutuje, takže by sa mohlo stať, že takú schopnosť získa.

 

"Objav týchto zmien, keď vírus ešte nezískal schopnosť prenosu z človeka na človeka, dáva nám všetkým, celému svetu, čas pripraviť sa na možné zmeny a včas reagovať adekvátne a zodpovedne  vyvinúť testovacie systémy a pripraviť očkovanie skôr, ako sa tento vírus stane pre ľudí patogénnejším a nebezpečnejším a nadobudne schopnosť prenosu z človeka na človeka," konštatovala Popovová.

 

Údaje boli pred niekoľkými dňami zaslané aj Svetovej zdravotníckej organizácii.

 

Súvisiaci článok: Nedotýkajte sa mŕtvych vtákov. Na Slovensku je opäť vtáčia chrípka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies