Slovensko končí s plytvaním, zásobovanie obchodov bude riadiť nový systém

NETKY.SK • 20 Máj 2019, 11:30 • 2 min
Slovensko končí s plytvaním, zásobovanie obchodov bude riadiť nový systém

Slovensko končí s plytvaním potravinami, obchody zavedú nový spôsob zásobovania, ktorý bude riadiť umelá inteligencia.

slovakia

left justify in out

Plytvanie potravinami je jedným z veľkých ekologických problémov doby. Ľudia si totiž zvykli, že si môžu kúpiť vždy a všetko, preto sú obchodné reťazce nútené reagovať na dopyt a zásobovať sa množstvom potravín. Nakoľko odhadnúť presne, čoho a koľko sa predá, je veľmi náročné, málokedy  z pultov a skladov zmizne všetko, a tak sa vyhadzuje veľa jedla. Problematické sú najmä čerstvé potraviny určené k rýchlej spotrebe, napríklad mäso, mliečne výrobky alebo ovocie a zelenina. To nie je ani ekologické ani ekonomické. Slovenské supermarkety však začnú zavádzať nový systém, ktorý by mal túto situáciu vyriešiť.

 

img

 

Umelá inteligencia začína prenikať naozaj do všetkých sfér života, v niektorých sektoroch začne dokonca pomaly nahrádzať prácu človeka. Technológiu chcú využiť aj v prípade supermarketov a plánov na ich zásobovanie. Práve to by malo byť totiž to správne riešenie, ktoré zabráni zbytočnému plytvaniu. Ako to teda chcú obchody vyriešiť?

 

IT špecialisti zo spoločnosti AltTag vymysleli spôsob takzvaného prediktívneho predaja, ktorý na základe štatistík z predchádzajúcich rokov dokáže vyhodnotiť, koľko konkrétnych potravín sa predalo v jednotlivých obdobiach počas roka. Na základe týchto pozorovaní je následne systém schopný predpovedať, aké množstva konkrétneho produktu by mali supermarkety objednávať tak, aby postačovali dopytu, no zároveň neostávali nazvyš.

 

img

 

Odborníci uvádzajú, že predaj je vždy ovplyvnený súborom faktorov, ktoré však daný systém dokáže relatívne spoľahlivo vyhodnotiť. Ľudia nakupujú v závislosti od počasia, termínov výplat, prázdnin a dovoleniek, cien pohonných hmôt a pod. Doterajšie testy však ukázali, že umelá inteligencia je naozaj presná a obchodným reťazcom by mohla ušetriť desiatky tisíc eur.

 

Ak teda najnovšie technológie začnú na Slovensku jednotlivé obchody postupne zavádzať budú nielen ziskovejšie, ale významným spôsobom odľahčia aj svoj dopad na životné prostredie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona