V nemocniciach by mali vzniknúť škôlky pre zamestnancov

NETKY.SK • 22 Máj 2019, 15:42 • 2 min
V nemocniciach by mali vzniknúť škôlky pre zamestnancov

BRATISLAVA - V slovenských nemocniciach by mali vzniknúť škôlky pre zamestnancov. Informovala o tom ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, ktorá sa spolu s podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Richardom Rašim zúčastnila na podujatí v rámci projektu Work in Slovakia – Good idea.

slovakia

left justify in out

Na slovenskom veľvyslanectve v Dubline predstavili cez víkend pracovné ponuky zamestnávatelia z oblasti IT a zdravotníctva. Rezort zdravotníctva tvrdí, že riaditelia mnohých fakultných a univerzitných nemocníc už pracujú na projektových zámeroch škôlok.

"Čo sa týka platového ohodnotenia, tak ako aj v ostatných profesiách, je mzda v Írsku síce vyššia, ale keď sa spočítajú všetky výdavky na život, tak na Slovensku sú neporovnateľne nižšie ako v Dubline," konštatovala Kalavská. Zamestnanci v zdravotníctve majú podľa nej na Slovensku aj sociálne benefity.

"Vo viacerých nemocniciach sa plánujú vybudovať škôlky, čo je veľkým prínosom a pomocou pre pracujúceho rodiča. Takisto sú zamestnancom k dispozícii ubytovacie kapacity,” uviedla ministerka. Podľa nej je na Slovensku taktiež množstvo nemocníc, ktoré prešli za posledné roky výraznou modernizáciou, investuje sa do novej prístrojovej techniky, nových postelí, rekonštruujú sa oddelenia a plánujú sa postaviť nové nemocnice.

Ako uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, škôlka už v súčasnosti funguje napríklad v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici.

 

img

 

“Čo sa týka budovania ďalších škôlok, riaditelia mnohých fakultných a univerzitných nemocníc na projektových zámeroch intenzívne pracujú, akonáhle prejdú procesom a schválením, poskytneme komplexné informácie,” informovala. Ubytovacie kapacity pre zdravotníckych pracovníkov sú podľa hovorkyne k dispozícii najmä v Bratislave a ich kapacita je dostatočná na pokrytie záujmu nových pracovníkov.

Hovorkyňa ministerstva ďalej informovala, že poskytovanie benefitov pre svojich zamestnancov je plne v kompetencii jednotlivých zdravotníckych zariadení.

Riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Milan Laurinc v reakcii uviedol, že ponuka ubytovania a materských škôl je dosť málo na to, aby sa sestra vrátila z Írska. “Neviem si predstaviť, že sa sestra z Írska vráti na Slovensko len preto, aby sme jej ponúkli bývanie na ubytovni," povedal.

Laurinc upozornil, že je málo mladých sestier. “Osobne si neviem predstaviť, pre koho chce budovať (ministerka - pozn. redakcie) materské školy," dodal. Šéfka rezortu podľa neho nemôže ovplyvniť, ak neposkytne zdroje do zdravotníctva, či sa budú vytvárať materské školy aj pri súkromných zariadeniach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona