Vo Francúzsku bol zhanobený ďalší cintorín, zničené boli najmä kríže

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 10:16 • 2 min
Vo Francúzsku bol zhanobený ďalší cintorín, zničené boli najmä kríže

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande v stredu večer rozhodne odsúdil vandalský čin, pri ktorom bolo na cintoríne v juhofrancúzskom mestečku Saint-Roch de Castres v departemente Tarn poškodených približne 80 hrobov.

slovakia

left justify in out

Prezident upozornil, že podobné činy sú útokom na hodnoty republiky. Z Hollandovho poverenia dnes do regiónu vycestoval minister vnútra Bernard Cazeneuve. Podľa francúzskych médií zrejme nemal tento čin politický, náboženský či rasový motív. Osobu podozrivú z jeho spáchania zadržali krátko po čine neďaleko cintorína, uviedol starosta Pascal Bugis. Spresnil, že páchateľ využil neprítomnosť strážnikov cintorína, ktorí boli na obede, a postupne vážne poškodil asi 80 hrobov, pričom ničil najmä kríže, prevrhol aj niekoľko väčších sôch. Na ďalších vyše 200 hroboch spôsobil menšie materiálne škody.

 

Prokuratúra, ktorý prípad vyšetruje, nateraz vylúčila náboženský motív zhanobenia cintorína - páchateľ tam nezanechal nijaké tagy alebo grafity. Židovský sektor cintorína bol vyčíňania ušetrený, uviedli vyšetrovatelia.

 

Spolu s Hollandom vandalský čin odsúdil aj predseda Národného zhromaždenia Claude Bartolone, ktorý ho označil za neprijateľný, lebo "mŕtvym sme povinní preukazovať úctu". Ministerka pre bytovú politiku Sylvia Pinelová vyhlásila, že je pobúrená, a uviedla, že v myšlienkach je s poškodenými rodinami.

 

K rozsiahlemu zhanobeniu cintorína došlo aj vo februári tohto roku v obci Saint-Laurent-de-la-Cabrerisse v departemente Aude. Krátko predtým bolo zhanobených vyše 300 hrobov na židovskom cintoríne v Sarre-Union. Terčom pätice vandalov - všetci boli neplnoletí - bol aj pamätník obetí holokaustu na cintoríne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies