Takto vyzerá škola očami prváčika

NETKY.SK • 10 November 2020, 14:07 • 2 min
Takto vyzerá škola očami prváčika

„No hlavne musím varovať rodičov. Môj spolužiak Dominik má v žiackej knižke už štyri poznámky. A viete, čo sa stane, keď dostane ešte jednu? Za päť poznámok dostane žiak pokarhanie od triednej učiteľky. Ozaj a mám rád bombóny," vysvetľuje sedemročný Danko, ktorý si berie ako povinnosť informovať o tom, že dieťa môže za určitých podmienok získať nepekné pokarhanie.

slovakia

left justify in out

Len s veľkou ľútosťou sa zmieril so skutočnosťou, že nesmie do článku prezrádzať priezviská spolužiakov, ale nakoniec to, našťastie, pochopil a ochotne vyrozprával, aké je to byť nový v cudzom prostredí.


Je to dobré
Nech sa páči, zoznámte sa. Toto je Danko, chlapec milujúci pizzu, hamburgery, koláčiky a no dobre, dá sa to uzavrieť tak, že jednoducho zbožňuje každé nezdravé jedlo, na ktoré sa len dá spomenúť si. V dospelosti by vraj rád pracoval ako prokurátor alebo väzeň.


Do triedy prvý raz vstúpil v septembri. Pravdaže, nebol jediný, celá obrovitánska skupina dievčat i chlapcov sa smie hrdo hlásiť k zaradeniu sa do prvého ročníka. „Tak teda aké to je v tej škole?" spýtala som sa ho nenútene.

 

img

 

„Dobré," odpovedal a myslel to tak. Keď dospelý niečo zhodnotí ako dobré, človek sa má na pozore a hľadá akúsi skrytú chybu či hlbší význam. Danko však nič nepredstieral a hneď aj povedal, že je Bohu za chodenie do školy vďačný.

 

Mohlo by vás zaujímať: Má 85 rokov a takto prežívala celoplošné testovanie

 

Skoro zaspal
„Ja sedím vpravo od okna. A minule som skoro zaspal na hodine," priznal sa bez obáv. „To si bol taký unavený alebo ťa hodina nudila?"


„No nudilo ma to. Mali sme slovenčinu a tú nemám rád. Ešte nemám rád ani hudobnú. Slovenčina a hudobná sú hodiny pre dievčatká. Okrem týchto dvoch mám rád všetky hodiny. Páči sa mi aj prvovka, aj matematika, výtvarná, telesná a najradšej mám etiku. Tam sa učíme, ako máme spolupracovať a ako máme byť priateľmi."


Keď to hovorí, nedáva mi ani čas na otázku. Je rád, že sa o to môže podeliť a očividne ho to baví. „Máš už aj nejaké známky?" využila som konečne príležitosť.

 

img


„Áno, mám päť jednotiek. A nemám ani jeden čierny bod. Ja mám červené body. Ale najviac červených bodov má Tamara." „Kto je Tamara?" „Však moja spolužiačka." „Máš ju rád?" „Nie. Tamara má až tri červené body."

 

„A ty ich máš koľko?" „No Tamara je najmúdrejšia." „Aj ty si múdry."


„Tamara je strašne nízka." Potom sa ku mne nakloní, vzdychne si a prikáže: „Vieš, urob to takto. Daj tam tri bodky." Tak teda...

 

Jedna vec
Keby smel zmeniť jedno jediné v rámci celej školy, vybral by si veľkosť. „Keby mi Boh splnil jednu vec, chcel by som, aby sme mali väčšiu triedu. Lebo tá naša je taká mini. A ani obedy mi nechutia."


Myslím, že je absolútne zrejmé, prečo Ježiš chcel, aby sa učilo od detí. Kiežby bol svet nainfikovaný úprimnosťou, bezprostrednosťou a čistotou.

 

Prečítajte si tiež: Strhujúce svedectvo tínedžera, ktorému sa podarilo zmeniť svoju budúcnosť



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies