Čína vyzvala na ostražitosť v súvislosti s rozširovaním NATO v Ázii

NETKY.SK • 4 Máj 2023, 14:30 • 2 min
Čína vyzvala na ostražitosť v súvislosti s rozširovaním NATO v Ázii

PEKING - Čína vo štvrtok vyzvala na ostražitosť v súvislosti s rozširovaním Severoatlantickej aliancie východným smerom. Tento kork podnikla v súvislosti s informáciou, že NATO plánuje otvoriť svoju kanceláriu v Japonsku.

slovakia

left justify in out

Čína vo štvrtok vyzvala na ostražitosť v súvislosti s rozširovaním Severoatlantickej aliancie východným smerom. Spravila tak po infomáciách v médiách, že NATO plánuje otvoriť svoju kanceláriu v Japonsku, aby zjednodušilo konzultácie so spojencami v tomto regióne. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

 

Podľa spravodajského portálu Nikkei Asia sa NATO chystá otvoriť si kanceláriu v Tokiu budúci rok. Cieľom je organizovať rokovania s krajinami ako Južná Kórea, Austrália či Nový Zéland s ohľadom na geopolitické výzvy z Číny a Ruska.

 

img

generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a japonský premiér Fumio Kishida na stretnutí koncom januára

 

Podľa hovorkyne čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning je Ázia "sľubným územím pre spoluprácu a rozvoj a nemala by sa stať geopolitickým bojiskom". "Pokračujúce rozširovanie sa NATO východným smerom v súvislosti s regionálnymi záležitosťami v ázijskom Tichomorí je pokusom o zničenie regionálneho mieru a stability... vyžaduje si to vysokú ostražitosť od krajín v danom regióne," uviedla Mao.

 

Na otázku o správe portálu Nikkei Asia reagovala hovorkyňa NATO Oana Lungescuová tým, že Aliancia nebude zachádzať do detailov o možných plánov. "NATO má kancelárie a dohody o komunikácií s niekoľkými medzinárodnými organizáciami a partnerskými krajinami a spojenci tieto dohody pravidelne hodnotia, aby sa zabezpečilo, že slúžia potrebám NATO i našich partnerov," uviedla Lungescuová. Dodala, že partnerstvo NATO a Japonska je veľmi blízke a ďalej rastie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies