Ukrajina sa pripravuje na vstup do NATO, diskutovať chce aj s Ruskom

NETKY.SK • 5 Jún 2019, 08:02 • 2 min
Ukrajina sa pripravuje na vstup do NATO, diskutovať chce aj s Ruskom

BRUSEL/KYJEV - Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce zabezpečiť mier v Donbase, a tak sa pripravuje na diskusiu s Ruskom aj plnenie minských dohôd.

slovakia

left justify in out

Zelenskyj to podľa agentúry Ukrinform uviedol na spoločnom brífingu s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ktorý sa uskutočnil v Bruseli, kam ukrajinský prezident zavítal na svoju prvú zahraničnú návštevu po nástupe do najvyššej funkcie.

 

img

 

Zelenskyj potvrdil pripravenosť Ukrajiny "na rokovania s Ruskom" a uviedol, že Ukrajina je pripravená plniť aj minské mierové dohody. Súčasne však zdôraznil, že "v prvom rade musíme byť schopní brániť sa, byť silnejší ekonomicky, politicky i vo vojenskej oblasti." Zelenskyj v Bruseli ubezpečil, že strategické smerovanie Ukrajiny k členstvu v NATO zostáva nezmenené. "Je to priorita našej zahraničnej politiky," vyhlásil. Podľa neho sa Ukrajina chce snažiť dosiahnuť vysoký životný štandard pre svojich občanov, zlikvidovať korupciu a modernizovať štát. Zelenskyj súčasne vyjadril presvedčenie, že tieto ciele je možné splniť jedine posilnením bezpečnosti v štáte.

 

img

 

Zelenskyj v utorok v Bruseli absolvoval aj rokovania s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Naplánované má aj schôdzky s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, komisárom pre otázky eura a sociálny dialóg Valdisom Dombrovskisom a poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

 

23. mája ukrajinský prezident odmietol možnosť rokovaní s Ruskom. Na otázku novinárov, či takú možnosť pripúšťa, Zelenskyj vtedy odpovedal len strohým "Nie". Ruská tlačová agentúra tiež citovala nedávne vyhlásenie Zelenského, keď uviedol, že v prípade stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bude žiadať, aby Rusko Ukrajine vrátilo zabraté územia a zaplatilo jej finančnú kompenzáciu za ich anektovanie. Interfax dodal, že ešte 31. mája Zelenskyj deklaroval, že medzinárodné sankcie uvalené na Rusko treba zachovať až do "vrátenia všetkých okupovaných území Ukrajine".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies