Koronavírus v Indii neutícha. Počty nakazených a mŕtvych sú na vzostupe

NETKY.SK • 30 Apríl 2021, 11:54 • 2 min
Koronavírus v Indii neutícha. Počty nakazených a mŕtvych sú na vzostupe

NAÍ DILLÍ - Infekcie a úmrtia v dôsledku nákazy koronavírusom v Indii stále stúpajú. Krajina zaznamenala nový rekordný denný prírastok 386 452 prípadov. India sa potýka s humanitárnou krízou. O chvíľu sa im minú i miesta na kremácie.

slovakia

left justify in out

Márnice a krematória v Dillí sú ochromené masami obetí Covid. Vo štvrtok bolo hlásených 386 452 nových prípadov, čo je najväčší zaznamenaný jednodňový nárast na svete. Celkový počet infekcií v krajine teraz prekročil 18 miliónov. Prvá zásielka núdzového zdravotníckeho materiálu z USA dorazila v piatok, má hodnotu viac ako 100 miliónov dolárov. Zásob kyslíka a nemocničných postelí je v Indii akútny nedostatok. India sa potýka s humanitárnou krízou, ktorú spôsobil akútny nedostatok nemocničných lôžok, liekov a kyslíka.Ľudia prosia na sociálnych sieťach o pomoc. Nemocnice pre verejnosť sprístupnila už aj armáda, ktorá tiež pomáha s dovážaním kyslíkových cisterien a vozidlami, kde sú potrebné špeciálne schopnosti.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Indiu doslova „kosí“ koronavírus. Z krajiny sa stalo obrovské ohnisko nákazy


Odborníci vinia z nárastu počtu infekcií nový nákazlivejší variant koronavírusu a masové zhromaždenia, ako sú politické zhromaždenia a náboženské podujatia, ktoré aj napriek pandémii pokračovali. V štáte Západné Bengálsko vo štvrtok v štátnych voľbách hlasovalo milión voličov, ktorí nedodržiavali sociálne odstupy.

 

img


Vhlavnom meste Naí Dillí je situácia taká vážna, že polícia požiadala miestne úrady, aby určili ďalšie miesta vhodné na kremáciu zosnulých. Noviny The Times of India informujú, že učiteľská organizácia v najľudnatejšom indickom štáte Uttarpradéš oznámila, že po tom, ako sa tento mesiac pri pomáhaní s organizáciou volieb nakazili ochorením COVID-19, zomrelo viac ako 550 jej členov. V štáte Karnátaka minister financií R. Ashoka uviedol, že takmer 2 000 pacientov, ktorí sú v domácej starostlivosti, si vyplo telefóny, aby sa ich nedalo trasovať. Polícia sa ich snaží vysledovať, pretože sa možno snažia nájsť si nemocničné lôžko svojpomocne. Tri dediny v štáte Madhjapradéš zase vyzbierali peniaze, aby premenili budovy na centrá starostlivosti o ľudí s COVID-19, pričom kúpili koncentrátory kyslíka a začali prijímať pacientov. Vládni lekári zariadenia navštevujú dvakrát denne.

 

img

 

Súvisiaci článok: Nadácia princa Charlesa spustila zbierku na pomoc Indii, kde sa pandémia vymkla kontrole


Indii s krízou pomáha aj viac ako 40 zahraničných štátov. Japonsko v piatok oznámilo, že do Indie pošle 300 ventilátorov a 300 kyslíkoch koncentrátorov. Svoju pomoc sľúbili aj Francúzsko, Nemecko, Írsko či Austrália. Dve lietadlá s kyslíkovým vybavením poslalo aj Rusko a vybavenie poskytli aj Spojené štáty, Spojené kráľovstvo, Singapur, Dubaj a Bangkok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies