Boris Kollár bojuje za zdravé prsia a Bratislavský hrad sa rozsvieti na ružovo!

NETKY.SK • 15 Október 2021, 13:58 • 2 min
Boris Kollár bojuje za zdravé prsia a Bratislavský hrad sa rozsvieti na ružovo!

Vedeli ste, že až tretina žien na Slovensku sa z rakoviny prsníka nevylieči? Dnes je Medzinárodný deň pre zdravé prsia. Pripomíname si, že ženy by mali viac myslieť na svoje zdravie. Pretože včasná diagnostika je pri rakovine prsníka najdôležitejšia. Boris Kollár sa podujal na osvetu tohto problému. Bratislavský hrad sa rozsvieti na ružovo a pripomenie prevenciu rakoviny prsníka.

slovakia

left justify in out

 

 

Nárok na bezplatné skríningové mamografické vyšetrenie má na Slovensku každá žena vo veku od 50 do 69 rokov, stále ho však absolvuje málo žien. 

 

Prevenciou k zdraviu

Pravidelné samovyšetrenie prsníkov a mamografický skríning môžu ročne zachrániť až 300 Sloveniek. Organizácia Nie rakovine na to poukázala pri príležitosti Medzinárodného dňa pre zdravé prsia priamo na pôde Národnej rady. Boris Kollár si zobral edukačnú kampaň pod ochranné krídla. "Nechcem hovoriť ako predseda parlamentu, ale ako človek, ktorý sa stretol s týmto ochorením." Túto aktivitu podporujú taktiež viaceré poslankyne NR SR. Na dôležitosť prevencie poukázalo i Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

 

Možno vás zaujme: Deti a nariadenia, ktoré škodia viac než samotná pandémia

 

"Môžem povedať, že tieto ženy, ktoré majú rakovinu prsníka, musia zvládnuť celú domácnosť, musia zvládnuť deti. Štát im nepomáha tak, ako by mal. Musia riešiť existenčné problémy. Predstavte si, že tieto ženy prídu do nemocnice a tŕpnu, či dostanú liečbu. Musia o ňu prosiť. Nie vždy ju dostanú," povedal Kollár. Dodal, že reformu zdravotníctva si predstavuje aj tým, že sa štát začne starať o ženy. "Každá zdravotná reoragnizácia by mala začať týmto."

 

img

 

Mesiac október je považovaný za medzinárodný mesiac povedomia o rakovine prsníka s označením Pink Oktober. Aliancia Nie rakovine upozorňuje, že pacientok s rakovinou prsníka je na Slovensku viac ako 30 000.

 

Podľa prezidentky organizácie, Jany Pifflovej Špankovej,  potrebujú viac kvalitnej diagnostiky, teda viac mamografov, mamografických centier, odborníkov, viac osvety, edukácie a sociálnej pomoci. Výskyt rakoviny prsníka na Slovensku stále rastie.

 

Odborníci odhadujú, že na rakovinu prsníka zomrie približne 900 žien, z toho 300 žien je s touto diagnózou na Slovensku diagnostikovaných až v pokročilých štádiách rakoviny. Na preventívnom mamografickom vyšetrení určenom pre ženy vo veku od 50 do 69 rokov sa zúčastňuje menej ako 30 percent žien. Ideálne by to podľa lekárov malo byť aspoň 70 percent.

 

img

 

Organizácia Nie rakovine pripomenula, že mamografia je momentálne jediná metóda, prostredníctvom ktorej je možné zachytiť aj včasné štádium tohto typu rakoviny. Skríning pre ženy je poskytovaný bezplatne. Zároveň by si každá žena nad 20 rokov mala raz do mesiaca robiť samovyšetrenie svojich prsníkov.

 

Neodkladajte návštevu lekára

Mamografické vyšetrenie je vyšetrením, ktoré dokáže rakovinu prsníka odhaliť v štádiu, kedy je možné ju ešte úspešne liečiť. Ženám so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka sa odporúča absolvovať mamografiu každý rok.

 

img

 

Mamografický skríning na Slovensku sa začal v septembri 2019. Zdravotné poisťovne posielajú ženám, ktoré sa nezúčastnili mamografie viac ako 2 roky, pozývacie listyRozposlaných bolo 58 000 pozvánok. Na tieto reagovalo a mamografiu absolvovalo zatiaľ len 13 percent pozvaných.

 

 

Celoeurópsky Deň pre zdravé prsia

Koná sa každoročne v 47 krajinách. Jeho iniciátorom je medzinárodné združenie žien, ktoré prekonali rakovinu prsníka Europa Donna International, ktorá pravidelne informuje ženy všetkých vekových kategórií o potrebe predchádzania onkologického ochorenia, ako aj včasného zistenia výskytu rakoviny prsníka skríningom.

 

 

Tohtoročná kampaň

Kampaň dostala názov Zdravý život pre zdravé prsia (Healthy Lifestyle for Breast Health) a ženám má pripomínať, že zdravý životný štýl, fyzická aktivita, udržiavanie vhodnej telesnej hmotnosti, zdravá strava a absolvovanie skríningovej mamografie napomáhajú ochrane a udržaniu zdravia.

 

Aktualizácia 15.10. 15:50

 

Bratislavský hrad sa rozsvieti na ružovo

Pri príležitosti celosvetového dňa pre zdravé prsia bude v piatok Bratislavský hrad vysvietený na ružovo. Rozsvietenie je naplánované na 18:00. 

 

Rozsvietiť na ružovo by sa mali viaceré budovy a dominanty, napríklad aj magistrát Bratislavy, radnica v Trnave, ale tiež dominanty v Trenčíne, Ružomberku, Banskej Bystrici. Cieľom je aj takýmto spôsobom zvýšiť povedomie o rakovine prsníka a ženám pripomenúť potrebu pravidelného mamografického vyšetrenia. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona