Vládna štvorka je opäť spolu a plne funkčná

NETKY.SK • 20 Október 2011, 00:52 • 2 min
Vládna štvorka je opäť spolu a plne funkčná

Vládna štvorka je opäť spolu a plne funkčná

slovakia

left justify in out

img

Vládna štvorka SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd a jej dve frakcie OKS a Obyčajní ľudia je opäť spolu a je plne funkčná. Podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica to dokazujú hlasovaniami v Národnej rade SR, kde prechádzajú vládne návrhy zákonov 79 hlasmi, teda hlasmi všetkých vládnych poslancov. Smer-SD od koalície očakáva, že keď je schopná prijímať spolu zákony, nech aj spolu vyrieši otázku dočasnej vlády. Sociálni demokrati uprednostňujú nezúčastniť sa na štvrtkovom rokovaní lídrov strán s prezidentom Ivanom Gašparovičom. Budú s ním však o tom ešte hovoriť.
"Ak je vládna koalícia v parlamente funkčná a vedia prijímať zákony, je legitímne očakávať od pravice, že budú schopní sami vyriešiť otázku dočasnej vlády. Očakávame od nich, že vo formáte štyri strany a prezident nájdu riešenie. Musia prezidentovi ponúknuť riešenie, ktoré mu umožní postupovať v súlade s ústavou," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii predseda Smeru-SD Robert Fico.
Zároveň vyzval koaličných poslancov, ktorí už nemajú vládu, aby prestali prijímať vládne návrhy zákonov. Menia tým totiž systém, čo už v čase bezvládia nemajú robiť. Navyše prijímané zákony sú podľa sociálnych demokratov pripravené tak, že ich bude nutné meniť a opravovať. Za nedobrý krok považuje Smer-SD aj prijatie daňového mixu pre samosprávy. "Zákon o daňovom mixe je lúpež 250 miliónov eur, ktoré chce vláda ulúpiť samosprávam," upozornil Fico, podľa ktorého toto opatrenie prijaté koalíciou zníži životnú úroveň ľudí v samospráve.
V reakcii na účasť premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) na summite EÚ, zvolanom na 23. októbra, zopakoval, že šéfka kabinetu tam nemá čo robiť. "Už nemá vládu," zdôraznil s tým, že rokovať by mal ísť za Slovensko prezident. Radičovej účasť na summite dnes odobrila vláda.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies