Rakúska vláda podporuje zmenu Lisabonskej zmluvy

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 13:00 • 2 min
Rakúska vláda podporuje zmenu Lisabonskej zmluvy

VIEDEŇ - Rakúska ministerka financií Maria Fekterová podporuje výzvy Nemecka na zmenu Lisabonskej zmluvy, aby bolo možné vytvoriť bankovú úniu.

slovakia

left justify in out

Členka rakúskej vlády to vyhlásila v pondelok večer. "Je to legitímne a my zdieľame tento postoj," povedala Fekterová. V prvom kroku by mala bankový dozor vykonávať Európska centrálna banka a mala by s ním začať od júla budúceho roku. Druhým krokom bude vytvorenie schémy uzatvorenia alebo záchrany problémových bánk. Treťou poslednou fázou bude vytvorenie jasného rámca naprieč Európou pre ochranu vkladov. 

Vytvorenie európskej bankovej únie si podľa Nemecka bude vyžadovať zmenu zmluvy o EÚ. Po schôdzke ministrov financií krajín EÚ šéf nemeckého rezortu financií Wolfgang Schäuble povedal, že Lisabonská zmluva o EÚ sa musí zmeniť, aby boli možné spoločné pravidlá na zatváranie problémových bánk, čo je ústredným prvkom bankovej únie. "Banková únia má význam iba vtedy, ak zároveň budeme mať pravidlá pre reštrukturalizáciu a zatváranie bánk. Ak však na to chceme európske inštitúcie, budeme potrebovať zmenu zmluvy," konštatoval. 

Zmena Lisabonskej zmluvy, ktorá je základom legislatívy EÚ, by bola zdĺhavým procesom, keďže si vyžaduje súhlas všetkých členských štátov, pričom v niektorých z nich sú nutné referendá. Schäuble mal dlhodobo výhrady voči bankovej únii, ktorá by bola krokom umožňujúcim záchrannému fondu eurozóny priamo pomáhať bankám. Nemecko sa obáva, že to pre neho bude znamenať doplácanie na nezodpovedné poskytovanie úverov zo strany zahraničných bánk. Schäuble ďalej uviedol, že krajina, ktorej banka bude vo finančných ťažkostiach, musí najprv sama tomuto problémovému finančnému ústavu poskytnúť nový kapitál a až potom bude možná priama podpora zo strany Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies