V Banskobystrickom kraji si už asi nezalyžujete, bezpečnostná rada tam chce zavrieť aj kostoly

NETKY.SK • 23 December 2020, 20:12 • 2 min
V Banskobystrickom kraji si už asi nezalyžujete, bezpečnostná rada tam chce zavrieť aj kostoly

BANSKÁ BYSTRICA – Pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu sa v celom Banskobystrickom kraji zatvoria lyžiarske strediská.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

K takémuto rozhodnutiu dospela mimoriadna Bezpečnostná rada Banskobystrického kraja, ktorá hygienikom z dôvodu zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie odporučila, aby okrem lyžiarskych stredísk, zatvorili aj kostoly. Informovala o tom hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

 

V BBSK je situácia veľmi vážna

Pandemická situácia sa v Banskobystrickom kraji výrazne zhoršila, pozitívne testovaných ľudí rapídne pribúda a zároveň narastá aj počet pacientov v nemocniciach. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva je BBSK druhým najviac zasiahnutým regiónom na Slovensku.

 

 

"Mimoriadna Bezpečnostná rada kraja Banská Bystrica prijala viaceré odporúčania smerom k regionálnym hygienikom v jednotlivých okresoch a smerom k Bezpečnostnej rade SR. Najdôležitejšie je znížiť pohyb ľudí, preto prosím všetkých, zostaňte doma a strávte sviatky len v kruhu tých najbližších. Situácia je naozaj kritická a nemocnice sa blížia k maximálnym kapacitám naplnenosti," vyzval šéf BBSK Ján Lunter.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZOVANÉ: Z COVID-19 sa dostali ďalšie dve tisícky ľudí. Koľko pribudlo nových pozitívnych?

 

Plánujú sprísňovať opatrenia 

Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v kraji bezpečnostná rada preto odporúča nad rámec celoštátnych opatrení zakázať s platnosťou najmenej do 10. januára 2021 prevádzku v lyžiarskych strediskách v celom BBSK.

 

Zároveň odporučil zatvoriť všetky hotely či ubytovacie zariadenia, vrátane prenájov chát či apartmánov. Odborníci tiež odporúčajú zakázať návštevy v zariadeniach sociálnych služieb, konzumáciu nápojov a potravín na verejnosti a tiež slúženie náboženských obradov za prítomnosti verejnosti.

 

img

 

V tejto súvislosti prijala Bezpečnostná rada kraja Banská Bystrica uznesenie smerom k bezpečnostnej rade štátu. Odporúča uložiť príslušnému ústrednému orgánu štátnej správy úlohu smerujúcu k zabezpečeniu činnosti tzv. červenej nemocnice v BBSK a tiež zriadiť tzv. červený domov ošetrovateľských služieb.

 

„Určený by mohol byť pre ľudí, ktorí sú stále pozitívni na nový koronavírus, no už nepotrebujú akútnu zdravotnú starostlivosť v nemocniciach, prípadne pre tých, ktorí sa ako pozitívne testovaní po hospitalizácii nemôžu či nechcú vrátiť do domáceho prostredia,“ uzavrel Martin Dolinaj a vyzval všetkých ľudí, aby boli v tomto čase obzvlášť zodpovední a pomohli tak svojou mierou už aj tak preťaženému zdravotníckemu systému.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies