Fínsko a Švédsko musia splniť podmienky Turecka, inak sa do NATO nedostanú

NETKY.SK • 25 Máj 2022, 21:01 • 2 min
Fínsko a Švédsko musia splniť podmienky Turecka, inak sa do NATO nedostanú

ANKARA - Štokholm a Helsinki minulý týždeň podali oficiálnu žiadosť o vstup do NATO. Verejná mienka v týchto dvoch krajinách v spojitosti s členstvom sa zmenila po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Turecko v stredu oznámilo, že proces vstupu Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO) sa dopredu neposunie, kým tieto krajiny nevyhovejú bezpečnostným požiadavkám Ankary. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

 

img

 

Delegácie z týchto dvoch severských krajín rokovali v stredu v Ankare s predstaviteľmi Turecka. To nesúhlasí so vstupom Fínska a Švédska do NATO pre ich údajnú zhovievavosť voči kurdským militantným skupinám.

 

Prečítajte si tiež: Viktor Orbán to myslí s pomocou rodinám vážne. Ohlásil rázne zmeny!

 

„Veľmi jasne sme vyjadrili náš odkaz, že proces sa dopredu neposunie, kým nebudú prijaté bezpečnostné požiadavky Turecka prostredníctvom konkrétnych krokov a v rámci určeného časového plánu,“ povedal po stretnutí hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin.

 

„Povedali nám, že rozumejú bezpečnostným obavám Turecka. Uvidíme však, aké kroky podniknú," pokračoval Kalin a dodal, že dialóg bude pokračovať.

 

img

 

Švédsko zaviedlo embargo na vývoz zbraní do Turecka v roku 2019, keď Turecko začalo vojenskú ofenzívu v Sýrii. Kalin v stredu povedal, že „pozoruje pozitívny postoj smerom k uvoľneniu sankcií voči zbrojnému priemyslu svojej krajiny“.

 

„Nie sme presvedčení, že je vhodné, aby spojenci jeden voči druhému zavádzali sankcie, čo by oslabilo alianciu,“ uviedol.

 

Možno vás zaujme: Bezpečnostná rada OSN vyzvala Taliban na zrušenie obmedzení voči ženám

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies